festivali
PROGRAMI Hapu 2019 Programi dhe Lokacionet
Fushë Kosovë Prishtinë

Programi

e enjte, 11/07e premte, 12/07e shtunë, 13/07e diel, 14/07e hënë, 15/07e martë, 16/07e mërkurë, 17/07e enjte, 18/07
21:00
Un Loup Pour l’Homme (FRANCË) Kompania franceze e cirkut bashkëkohor Un Loup Pour l’Homme dhe katër akrobatët e saj vënë në lojë forcën e sigurtë dhe fuqinë e trupave të tyre të gjallëVendi: Sheshi Skënderbeu (Nënë Tereza)

FACE NORD

Kompania franceze e cirkut bashkëkohor Un Loup Pour l’Homme dhe katër akrobatët e saj vënë në lojë forcën e sigurtë dhe fuqinë e trupave të tyre të gjallë. Rrugëtimi i tyre është një shteg me pengesa, që përbëhet nga lojëra argëtuese akrobatike, ku ata vazhdimisht shpikin rregulla. Ecin, vrapojnë, kapin, rrëmbejnë, ngjiten, ngjiten tutje, gjithmonë duke lëvizur përpara…

'Vetëdija se ke për të humbur nuk të ndalon të mundohesh', siç na tregojnë këta akrobatë, duke e shtyrë veten me këmbëngulësi për të arritur rezultate dhe duke shijuar kënaqësinë e secilës sfidë.

Me trupat e tyre, ata na çojnë buzë kufijve të realitetit të tyre fiziologjik dhe në cep të ligjeve të fizikës. Me skenarin e shkruar si rregulla loje, FACE NORD është përpjekje për ta ringjallë te njerëzimi padjallëzinë lozonjare të një fëmije, dhe kësisoji edhe origjinën dhe vlerat thelbësore të këtij rrugëtimi akrobatik.

http://unlouppourlhomme.com/
 
Face Nord prezantohet në kuadër të projektit Ride&Camp, që zhvillohet nga Un Loup Pour l'Homme, të mbështetur nga Teatroskop (program i inicuar nga Instituti francez, Ministria e Kulturës dhe Komunikimit dhe Ministra për Evropë dhe Punë të Jashtme), Qyteti i Lille, Région Hauts-de-France dhe Ambasada Franceze në Kosovë.
 

22:00
HAPJA E FESTIVALITVendi: Teatri ODA - Pallati i Rinisë, nr. 111 (rr. Rinia, 7)

Pas shfaqjes hapëse - Face Nord nga Un Loup Pour l’Homme, Festivalin e hapim me një perfomancë të shkurtë të Ludifico. Ato luajnë me zjarr, ato luajnë zjarrin. Rekuizitat e tyre luajnë imazhe. Trupat e tyre ju ftojnë të luani me ne. Pastaj vazhdojmë me një 'Ecje duke luajtur' të përcjellë nga Team Prap, Prishtina parkour dhe freerunners që duke luajtur me trupat e tyre na çojnë deri te Teatri ODA ku muzikën do ta luajnë May-Linda Kosumovic dhe Doresa Rexha. Hajdeni, luani me ne dhe le të hapet HAPU.

Të gjithë jeni të ftuar!
 

18:00
HAPU.me artistët nga Un Loup Pour l’Homme (FRANCË)Vendi: Project Space

Cila është rruga e tyre që ndjekin për të krijuar lojëra dhe se si çdo here krijojnë rregulla të reja? Cilat janë përvojat e artistëve që përdorin trupin e tyre si mjet për të bartur mesazhet? Cilat janë limitet e realitet të tyre psikologjik që eksplorojnë dhe cilët janë kufijtë e ligjeve të fizikës për ta? Pse është e rëndësishme që të përdorin këtë formë të shprehjes në hapësira publike?
 

20:00
Donika Rudi (KOSOVË) ODË E JETËSVendi: Sheshi Zahir Pajaziti (përballë Hotel Grandit)

Mjedisi që na rrethon ka ndikim në jetët tona shumë kohë para se ne ta zhvillojmë ndjenjën për vetën, madje edhe para ditës kur shohim për herë të parë. Rritemi nga kjo botë ashtu siç molla rritet në pemë, në një prej rrugëtimeve më të ndërlikuara, më magjike e më intriguese të jetës sonë. Pejsazhi tingullor i mjedisit tonë ushtron ndikim tek ne madje edhe kur jemi në bark gjatë rrugëtimit tonë. Odë e Jetës eksploron rrugëtimin përmes njërës prej shqisave të para të cilën e zhvillon fetuesi – shqisën e të dëgjuarit dhe të ndjenjës fizike. Duke filluar nga vibrimet e tingujve të mjedisit e deri te njohja e zërave, kalohet nëpër nëntë faza të pejazhit tingullor: dashuria, unë, gjuha, identiteti kulturor, peisazhi arkitektonik, hapësirat e hapura, shpirti i ‘qytetit’, vetvetja, ardhja – jemi këtu.

Këndvështrim nga brendësia e barkut të nënës. Konstruksion në një hapësirë të hapur. Përmes një projeksioni tingullor në oktofoni, e brendshmja ndikon të jashtmen.

https://www.youtube.com/noisecenter


Odë e Jetës ka marrë mbështetjen për krijim nga platforma IN SITU, në kuadër të projektit ACT, të bashkëfinancuar nga Programi Creative Europe i Bashkimit Evropian.

 

21:00
Un Loup Pour l’Homme (FRANCË) Kompania franceze e cirkut bashkëkohor Un Loup Pour l’Homme dhe katër akrobatët e saj vënë në lojë forcën e sigurtë dhe fuqinë e trupave të tyre të gjallëVendi: Sheshi Skënderbeu (Nënë Tereza)

FACE NORD

Kompania franceze e cirkut bashkëkohor Un Loup Pour l’Homme dhe katër akrobatët e saj vënë në lojë forcën e sigurtë dhe fuqinë e trupave të tyre të gjallë. Rrugëtimi i tyre është një shteg me pengesa, që përbëhet nga lojëra argëtuese akrobatike, ku ata vazhdimisht shpikin rregulla. Ecin, vrapojnë, kapin, rrëmbejnë, ngjiten, ngjiten tutje, gjithmonë duke lëvizur përpara…

'Vetëdija se ke për të humbur nuk të ndalon të mundohesh', siç na tregojnë këta akrobatë, duke e shtyrë veten me këmbëngulësi për të arritur rezultate dhe duke shijuar kënaqësinë e secilës sfidë.

Me trupat e tyre, ata na çojnë buzë kufijve të realitetit të tyre fiziologjik dhe në cep të ligjeve të fizikës. Me skenarin e shkruar si rregulla loje, FACE NORD është përpjekje për ta ringjallë te njerëzimi padjallëzinë lozonjare të një fëmije, dhe kësisoji edhe origjinën dhe vlerat thelbësore të këtij rrugëtimi akrobatik.

http://unlouppourlhomme.com/
 
Face Nord prezantohet në kuadër të projektit Ride&Camp, që zhvillohet nga Un Loup Pour l'Homme, të mbështetur nga Teatroskop (program i inicuar nga Instituti francez, Ministria e Kulturës dhe Komunikimit dhe Ministra për Evropë dhe Punë të Jashtme), Qyteti i Lille, Région Hauts-de-France dhe Ambasada Franceze në Kosovë.
 

18:00
HAPU.me artistet: Donika Rudi & Fitore Alísdóttir Berisha (KOSOVË)Vendi: Project Space

Cilat janë dallimet e punës në hapësira publike me ato në salla koncertale apo ekspozime nëpër galeri?  Pse është e nevojshme që publikut kosovar t’i ofrohen forma të tjera jo-konvencionale të prezantimit artistik? Cilat janë sfida e prezantimit të punës në hapësira publike? Si kanë ndikuar përvojat e tyre jashtë vendit për të eksperimentuar me forma të ndryshme artistike?
 

20:00
Teatri ODA & Un Loup Pour l’Homme (KOSOVË, FRANCË)THE PLAY
- punë artistike në zhvillim -
Vendi: Sheshi Skënderbeu (Nënë Tereza)

Teatri ODA është duke punuar që një kohë të gjatë për të zhvilluar shkathtësi të reja artistike për artistët kosovarë. Në këtë kuadër dhe në bashkëpunim me kompaninë e cirkut bashkëkohor Un Loup Pour l'Homme, po zhvillojmë shkathtësi të cirkut bashkëkohor për artistët dhe për publikun tonë. Një grup aktorësh fizikë dhe artistë parkur nga Kosova, duke punuar bashkërisht me akrobatët francezë, po paraqesin punën e tyre e cila është në zhvillim e sipër, me qëllim të vazhdimit të kërkimit artistik përmes materialit fizik dhe shkëmbimit të eksplorimit të ndërlikueshmërisë së natyrës njerëzore, duke zbuluar madhështinë dhe plogështinë e saj, dhe duke vështruar marrëdhënien ndërmjet individit dhe grupit, gjithmonë të shprehur me gjuhën e trupit.

Ndërsa loja dhe performanca janë sfiduese, ky proces artistik bazohet në parimet e:
LOJËS: me aspektin e saj lozonjar dhe univerzal e bën të mundur nxjerrjen në pah të mundësive të shumta të një personi. Rregullat e lojës vazhdimisht përshtaten apo rishpiken.
TRANSFORMIMIT, PËRSHTATSHMËRISË DHE LËVIZSHMËRISË: akrobatët janë njerëz me aftësinë e përshtatjes. Ndërrimi i roleve, ndërrimi i partnerëve.
TË QENURIT BASHKË: kërkimi i thelbit të ushtrimit brenda thjeshtësisë së të qenurit bashkë gjithmonë.
PRANISË, GJENDJES DHE CILËSISË SË TRUPIT: duke bërë një veprim konkret fizik.
KUPOLËS dhe URËS: guxo të provosh arkitektura të reja me trup.
BESIMIT: zhvillimi i vetëbesimit dhe i tjetrit, loja me frikën dhe mposhtja e saj.
GATISHMËRIA dhe VULLNETI: thuaji gjithmonë po propozimit.


http://teatrioda.com/

http://unlouppourlhomme.com/

Ky projekt zhvillohet në kuadër të projektit Ride&Camp, që zhvillohet nga Un Loup Pour l'Homme, të mbështetur nga Teatroskop (program i inicuar nga Instituti francez, Ministria e Kulturës dhe Komunikimit dhe Ministra për Evropë dhe Punë të Jashtme), Qyteti i Lille, Région Hauts-de-France dhe Ambasada Franceze në Kosovë.
 

16:00
Marco Barotti (GJERMANI, ITALI)THE WOODPECKERSVendi: Teatri ODA - Pallati i Rinisë, nr. 111 (rr. Rinia, 7)

Artisti italian i tingullit që jeton në Berlin, Marco Barotti, sjell instalacionin \"Çukapikët\". Zogj robotë të bërë enkas janë të programuar si instrumente muzikore. Ata do të vendosen në kënde të ndryshme të lokacioneve të përzgjedhura në Prishtinë e Fushë Kosovë.

Çukapikët i tranformojnë rrezatimet e padukshme të përdorura për komunikime mobile dhe teknologji pa tela në ritme daullesh të dëgjueshme dhe të dallueshme, në kohë reale. Rezultati tingullor është një kompozim përmbledhës akustik i cili kalon nëpër transformime të vazhdueshme. Një pejsazh tingullor i drejtpërdrejtë i cili paraqitet si ansambël pushtues daullesh brenda hapësirave urbane dhe natyrore.

https://marcobarotti.com/

The Woodpeckers prezantohet falë programit të mobilitetit të platformës IN SITU në kuadër të projektit ACT, me bashkëfinancim të Programit Creative Europe Programme të Bashkimit Evropian.
 

17:30
Marco Barotti (GJERMANI, ITALI)THE WOODPECKERSVendi: Sheshi Zahir Pajaziti (përballë Hotel Grandit)

Artisti italian i tingullit që jeton në Berlin, Marco Barotti, sjell instalacionin \"Çukapikët\". Zogj robotë të bërë enkas janë të programuar si instrumente muzikore. Ata do të vendosen në kënde të ndryshme të lokacioneve të përzgjedhura në Prishtinë e Fushë Kosovë.

Çukapikët i tranformojnë rrezatimet e padukshme të përdorura për komunikime mobile dhe teknologji pa tela në ritme daullesh të dëgjueshme dhe të dallueshme, në kohë reale. Rezultati tingullor është një kompozim përmbledhës akustik i cili kalon nëpër transformime të vazhdueshme. Një pejsazh tingullor i drejtpërdrejtë i cili paraqitet si ansambël pushtues daullesh brenda hapësirave urbane dhe natyrore.

https://marcobarotti.com/

The Woodpeckers prezantohet falë programit të mobilitetit të platformës IN SITU në kuadër të projektit ACT, me bashkëfinancim të Programit Creative Europe Programme të Bashkimit Evropian.
 

20:00
Donika Rudi (KOSOVË) ODË E JETËSVendi: Rruga Dardania - Fushë Kosovë

Mjedisi që na rrethon ka ndikim në jetët tona shumë kohë para se ne ta zhvillojmë ndjenjën për vetën, madje edhe para ditës kur shohim për herë të parë. Rritemi nga kjo botë ashtu siç molla rritet në pemë, në një prej rrugëtimeve më të ndërlikuara, më magjike e më intriguese të jetës sonë. Pejsazhi tingullor i mjedisit tonë ushtron ndikim tek ne madje edhe kur jemi në bark gjatë rrugëtimit tonë. Odë e Jetës eksploron rrugëtimin përmes njërës prej shqisave të para të cilën e zhvillon fetuesi – shqisën e të dëgjuarit dhe të ndjenjës fizike. Duke filluar nga vibrimet e tingujve të mjedisit e deri te njohja e zërave, kalohet nëpër nëntë faza të pejazhit tingullor: dashuria, unë, gjuha, identiteti kulturor, peisazhi arkitektonik, hapësirat e hapura, shpirti i ‘qytetit’, vetvetja, ardhja – jemi këtu.

Këndvështrim nga brendësia e barkut të nënës. Konstruksion në një hapësirë të hapur. Përmes një projeksioni tingullor në oktofoni, e brendshmja ndikon të jashtmen.

https://www.youtube.com/noisecenter


Odë e Jetës ka marrë mbështetjen për krijim nga platforma IN SITU, në kuadër të projektit ACT, të bashkëfinancuar nga Programi Creative Europe i Bashkimit Evropian.

 

20:00
Asphalt Piloten (ZVICËR)TAPE RIOT Vendi: Sheshi Skënderbeu (Nënë Tereza)

Kompania zvicrane Asphalt Piloten po e sjell veprën e saj TAPE RIOT. Një performancë ndërdisiplinare e cila ekziston në një utopi publike urbane. Vallëzimi, artet vizuale, muzika dhe videoja takojnë njëra-tjetrën dhe reagojnë ndaj ambientit që na rrethon. Krijimi i hapësirave të reja, i intervaleve dhe ndryshimit të këndvështrimeve, loja me perspektiva përmes përdorimit të trakës ngjitëse i mundësojnë spektatorit të ikë nga ambienti i tij i përditshëm për një kohë të shkurtë dhe mbase ta ringjallë atë.

Tape Riot është një infiltrim, që të fton të vësh në pikëpyetje momentin. Në fillim performanca thjesht bën që shikimet e spektatorëve të lëvizin deri në një masë, duke prodhuar kështu një kurreshtje të heshtur: A është kjo normale? A është kjo reale? Dy valltarë ndërhyrjnë në tempon e kalimtarëve duke i lëvizur përmasat e shkëputjes edhe më tej. Vijat vizatohen duke ndarë hapësirën... A përkufizojnë ato kufirin e referencës apo hapin këndvështrime të reja drejt së përtejmes? Tingujt futen në lojë ndërsa shenjat e rrugës bëhen pjesë e perfomancës; trafiku ka ndërruar drejtim. Ky dinamizëm shkakton ndjesinë e çuditshme të vështrimit të hapësirës urbane bukur më ndryshe dhe me një buzëqeshje... A e ka ndryshuar mënyrën tonë se si i shohim gjërat? Apo vetëm këndvështrimi tonë?

https://annaanderegg.com/

http://taperiot.com/


Tape Riot prezantohet falë programit të mobilitetit të platformës IN SITU në kuadër të projektit ACT, me bashkëfinancim të Programit Creative Europe Programme të Bashkimit Evropian.

si dhe

Me mbështetjen bujare të Pro Helvetia

10:30
Marco Barotti (GJERMANI, ITALI)THE WOODPECKERSVendi: Newborn

Artisti italian i tingullit që jeton në Berlin, Marco Barotti, sjell instalacionin \"Çukapikët\". Zogj robotë të bërë enkas janë të programuar si instrumente muzikore. Ata do të vendosen në kënde të ndryshme të lokacioneve të përzgjedhura në Prishtinë e Fushë Kosovë.

Çukapikët i tranformojnë rrezatimet e padukshme të përdorura për komunikime mobile dhe teknologji pa tela në ritme daullesh të dëgjueshme dhe të dallueshme, në kohë reale. Rezultati tingullor është një kompozim përmbledhës akustik i cili kalon nëpër transformime të vazhdueshme. Një pejsazh tingullor i drejtpërdrejtë i cili paraqitet si ansambël pushtues daullesh brenda hapësirave urbane dhe natyrore.

https://marcobarotti.com/

The Woodpeckers prezantohet falë programit të mobilitetit të platformës IN SITU në kuadër të projektit ACT, me bashkëfinancim të Programit Creative Europe Programme të Bashkimit Evropian.
 

12:00
Marco Barotti (GJERMANI, ITALI)THE WOODPECKERSVendi: Sheshi Skënderbeu (Nënë Tereza)

Artisti italian i tingullit që jeton në Berlin, Marco Barotti, sjell instalacionin \"Çukapikët\". Zogj robotë të bërë enkas janë të programuar si instrumente muzikore. Ata do të vendosen në kënde të ndryshme të lokacioneve të përzgjedhura në Prishtinë e Fushë Kosovë.

Çukapikët i tranformojnë rrezatimet e padukshme të përdorura për komunikime mobile dhe teknologji pa tela në ritme daullesh të dëgjueshme dhe të dallueshme, në kohë reale. Rezultati tingullor është një kompozim përmbledhës akustik i cili kalon nëpër transformime të vazhdueshme. Një pejsazh tingullor i drejtpërdrejtë i cili paraqitet si ansambël pushtues daullesh brenda hapësirave urbane dhe natyrore.

https://marcobarotti.com/

The Woodpeckers prezantohet falë programit të mobilitetit të platformës IN SITU në kuadër të projektit ACT, me bashkëfinancim të Programit Creative Europe Programme të Bashkimit Evropian.
 

15:00
HAPU.me artistët nga Asphalten Piloten (Zvicër)Vendi: Project Space

Cilat janë format e përdorimit të performancës interdiciplinare në utopinë publike urbane? Si mund të nxiten reagime në ambiente të hapur duke përdorur vallëzimin, artet vizuale, muzikën dhe videon? Cilat janë sfidat e krijimit të hapësirave të reja, intervaleve dhe ndryshimeve të pikëpamjeve e po ashtu të luhet me perspektivën? Si mund të përdoren objektet urbane dhe arkitektura përreth si formë e ndërhyrjes artistike?
 

16:00
Marco Barotti (GJERMANI, ITALI)THE WOODPECKERSVendi: Stacioni i Trenit Fushë Kosovë

Artisti italian i tingullit që jeton në Berlin, Marco Barotti, sjell instalacionin \"Çukapikët\". Zogj robotë të bërë enkas janë të programuar si instrumente muzikore. Ata do të vendosen në kënde të ndryshme të lokacioneve të përzgjedhura në Prishtinë e Fushë Kosovë.

Çukapikët i tranformojnë rrezatimet e padukshme të përdorura për komunikime mobile dhe teknologji pa tela në ritme daullesh të dëgjueshme dhe të dallueshme, në kohë reale. Rezultati tingullor është një kompozim përmbledhës akustik i cili kalon nëpër transformime të vazhdueshme. Një pejsazh tingullor i drejtpërdrejtë i cili paraqitet si ansambël pushtues daullesh brenda hapësirave urbane dhe natyrore.

https://marcobarotti.com/

The Woodpeckers prezantohet falë programit të mobilitetit të platformës IN SITU në kuadër të projektit ACT, me bashkëfinancim të Programit Creative Europe Programme të Bashkimit Evropian.
 

17:30
Marco Barotti (GJERMANI, ITALI)THE WOODPECKERSVendi: Rruga Dardania - Fushë Kosovë

Artisti italian i tingullit që jeton në Berlin, Marco Barotti, sjell instalacionin "Çukapikët". Zogj robotë të bërë enkas janë të programuar si instrumente muzikore. Ata do të vendosen në kënde të ndryshme të lokacioneve të përzgjedhura në Prishtinë e Fushë Kosovë.

Çukapikët i tranformojnë rrezatimet e padukshme të përdorura për komunikime mobile dhe teknologji pa tela në ritme daullesh të dëgjueshme dhe të dallueshme, në kohë reale. Rezultati tingullor është një kompozim përmbledhës akustik i cili kalon nëpër transformime të vazhdueshme. Një pejsazh tingullor i drejtpërdrejtë i cili paraqitet si ansambël pushtues daullesh brenda hapësirave urbane dhe natyrore.

https://marcobarotti.com/

The Woodpeckers prezantohet falë programit të mobilitetit të platformës IN SITU në kuadër të projektit ACT, me bashkëfinancim të Programit Creative Europe Programme të Bashkimit Evropian.
 

18:30
Asphalt Piloten (ZVICËR)TAPE RIOT Vendi: Rruga Dardania - Fushë Kosovë

Kompania zvicrane Asphalt Piloten po e sjell veprën e saj TAPE RIOT. Një performancë ndërdisiplinare e cila ekziston në një utopi publike urbane. Vallëzimi, artet vizuale, muzika dhe videoja takojnë njëra-tjetrën dhe reagojnë ndaj ambientit që na rrethon. Krijimi i hapësirave të reja, i intervaleve dhe ndryshimit të këndvështrimeve, loja me perspektiva përmes përdorimit të trakës ngjitëse i mundësojnë spektatorit të ikë nga ambienti i tij i përditshëm për një kohë të shkurtë dhe mbase ta ringjallë atë.

Tape Riot është një infiltrim, që të fton të vësh në pikëpyetje momentin. Në fillim performanca thjesht bën që shikimet e spektatorëve të lëvizin deri në një masë, duke prodhuar kështu një kurreshtje të heshtur: A është kjo normale? A është kjo reale? Dy valltarë ndërhyrjnë në tempon e kalimtarëve duke i lëvizur përmasat e shkëputjes edhe më tej. Vijat vizatohen duke ndarë hapësirën... A përkufizojnë ato kufirin e referencës apo hapin këndvështrime të reja drejt së përtejmes? Tingujt futen në lojë ndërsa shenjat e rrugës bëhen pjesë e perfomancës; trafiku ka ndërruar drejtim. Ky dinamizëm shkakton ndjesinë e çuditshme të vështrimit të hapësirës urbane bukur më ndryshe dhe me një buzëqeshje... A e ka ndryshuar mënyrën tonë se si i shohim gjërat? Apo vetëm këndvështrimi tonë?

https://annaanderegg.com/

http://taperiot.com/


Tape Riot prezantohet falë programit të mobilitetit të platformës IN SITU në kuadër të projektit ACT, me bashkëfinancim të Programit Creative Europe Programme të Bashkimit Evropian.

si dhe

Me mbështetjen bujare të Pro Helvetia

20:00
Asphalt Piloten (ZVICËR)TAPE RIOT Vendi: Sheshi Nënë Tereza (te Ministria e Kulturës)

Kompania zvicrane Asphalt Piloten po e sjell veprën e saj TAPE RIOT. Një performancë ndërdisiplinare e cila ekziston në një utopi publike urbane. Vallëzimi, artet vizuale, muzika dhe videoja takojnë njëra-tjetrën dhe reagojnë ndaj ambientit që na rrethon. Krijimi i hapësirave të reja, i intervaleve dhe ndryshimit të këndvështrimeve, loja me perspektiva përmes përdorimit të trakës ngjitëse i mundësojnë spektatorit të ikë nga ambienti i tij i përditshëm për një kohë të shkurtë dhe mbase ta ringjallë atë.

Tape Riot është një infiltrim, që të fton të vësh në pikëpyetje momentin. Në fillim performanca thjesht bën që shikimet e spektatorëve të lëvizin deri në një masë, duke prodhuar kështu një kurreshtje të heshtur: A është kjo normale? A është kjo reale? Dy valltarë ndërhyrjnë në tempon e kalimtarëve duke i lëvizur përmasat e shkëputjes edhe më tej. Vijat vizatohen duke ndarë hapësirën... A përkufizojnë ato kufirin e referencës apo hapin këndvështrime të reja drejt së përtejmes? Tingujt futen në lojë ndërsa shenjat e rrugës bëhen pjesë e perfomancës; trafiku ka ndërruar drejtim. Ky dinamizëm shkakton ndjesinë e çuditshme të vështrimit të hapësirës urbane bukur më ndryshe dhe me një buzëqeshje... A e ka ndryshuar mënyrën tonë se si i shohim gjërat? Apo vetëm këndvështrimi tonë?

https://annaanderegg.com/

http://taperiot.com/


Tape Riot prezantohet falë programit të mobilitetit të platformës IN SITU në kuadër të projektit ACT, me bashkëfinancim të Programit Creative Europe Programme të Bashkimit Evropian.

si dhe

Me mbështetjen bujare të Pro Helvetia

21:00
Donika Rudi (KOSOVË) ODË E JETËSVendi: Newborn

Mjedisi që na rrethon ka ndikim në jetët tona shumë kohë para se ne ta zhvillojmë ndjenjën për vetën, madje edhe para ditës kur shohim për herë të parë. Rritemi nga kjo botë ashtu siç molla rritet në pemë, në një prej rrugëtimeve më të ndërlikuara, më magjike e më intriguese të jetës sonë. Pejsazhi tingullor i mjedisit tonë ushtron ndikim tek ne madje edhe kur jemi në bark gjatë rrugëtimit tonë. Odë e Jetës eksploron rrugëtimin përmes njërës prej shqisave të para të cilën e zhvillon fetuesi – shqisën e të dëgjuarit dhe të ndjenjës fizike. Duke filluar nga vibrimet e tingujve të mjedisit e deri te njohja e zërave, kalohet nëpër nëntë faza të pejazhit tingullor: dashuria, unë, gjuha, identiteti kulturor, peisazhi arkitektonik, hapësirat e hapura, shpirti i ‘qytetit’, vetvetja, ardhja – jemi këtu.

Këndvështrim nga brendësia e barkut të nënës. Konstruksion në një hapësirë të hapur. Përmes një projeksioni tingullor në oktofoni, e brendshmja ndikon të jashtmen.

https://www.youtube.com/noisecenter


Odë e Jetës ka marrë mbështetjen për krijim nga platforma IN SITU, në kuadër të projektit ACT, të bashkëfinancuar nga Programi Creative Europe i Bashkimit Evropian.

 

16:00 - 19:00
Kolektiv artistësh (ITALI, FRANCË, MBRETËRI E BASHKUAR, KOSOVË)THE SNOWBALL EFFECT
- punë artistike në zhvillim -
Vendi: Sheshi Adem Jashari (Komuna e Prishtinës)

Format i krijimtarisë bashkëkohore. Kornizë për eksplorimin e temave që lidhen me idenë e komunitetit. \"The Snowball Effect\" analizon mënyrën se si komunitetet bëhen bashkë dhe çka i përçan ato. Si është e mundur të krijohet një komunitet i cili i mban së bashku pjesëtarët e tij përkundër qëndrimeve dhe ideologjive të tyre kundërshtuese?!

Pa dashur të japim përgjigje, ne po kërkojmë mënyra për të parashtruar pyetje të reja. Jemi të interesuar të promovojmë lidhjet dhe ndërveprimet sociale duke e vënë në pyetje natyrën e identitetit dhe proceset e krijimit, apo të copëzimit të komuniteteve.

Ju jeni protagonist i vërtetë i \"The Snowball Effect\", duke ofruar frymëzimin dhe përvojën tuaj bashkë me artistët. Ju mund të jeni pjesë aktive e performancës nëse paraqiteni për një gjë të tillë.

Për të qenë pjesë e saj, na lajmëroni në numrin 049 - 246 555 apo na shkruani në adresën www.facebook.com/hapufest.  

Nëse nuk dëshironi të jeni pjesë aktive, ejani si shikues. Si pjesë e publikut, ju do ta ndiqni perfomancën e cila na dërgon deri te akti përfundimtar i \"The Snowball Effect\": vënia në pah e vetëdijes, deklaratë e ngazëllyer se si dëshirojmë të shohim dhe të na shohin të tjerët.

The Snowball Effect prodhohet nga UZ Arts (Skoci) me koproduksion të Atelier 231 (Francë); La Strada Graz (Austri); Ctyri Dny (Çeki); Festival di Terni (Itali); Teatri ODA (Kosovë). Koproduksione të tjera sa vijnë e shtohen me rrokullisjen e snowball-it.

http://www.uzarts.com/the-snowball-effect

Rezidenca e The Snowball Effect mbështetet nga platforma IN SITU në kuadër të projektit ACT, me baskhëfinancim të Programit Creative Europe të Bashkimit Evropian.
 

17:30
HAPU.me artistët e producentët e "The Snowball Effect" (ITALI, FRANCË, ANGLI, KOSOVË)Vendi: Project Space

Cilat janë dallimet kryesore të përvojave me publikun në vendet e kulturat e ndryshme të Evropës? Cilat janë përfitimet dhe sfidat e bashkëpunimit me artistë të vendeve të ndryshme? Cilat janë teknikat që janë zhvilluar për të gjetur të përbashkëtat dhe dallimet mes kulturave të tjera? Cilat janë qëllimet kryesore të këtij eksplorimi artistik? Si mund të zhvillohen harmoni në mes të njerëzve që vijnë nga vende dhe kultura të ndryshme?
 

19:00
Fitore Alísdóttir Berisha (KOSOVO) HIDDEN
- punë artistike në zhvillim -
Vendi: Sheshi Nënë Tereza (te Ministria e Kulturës)

Është koha të dalim jashtë. Dielli po perëndon, dhe ajri sa vjen e freskohet. Prishtina duket mirë në këto orë të ditës. Në ajër ndihet muzika, në rrugë arti. Veçse kësaj radhe është i fshehur përpara syve tanë. Fitore Berisha, artiste e mirënjohur për disa, dhe personazh karizmatik për të tjerët, po krijon një eksperiment të artit të fshehur, e ne ju ftojmë të bëheni pjesë e këtij eksplorimi të bukur. Luajeni lojën, kënaquni me momente kërkimi e zbulimi, dëgjoni jehonat e artit të saj. Ta marrim hartën dhe ta gjejmë artin e fshehur. Të kërkojmë gjurmë në çdo cep. Arti çmohet kur përpiqesh për të. Fitorja këtë e di shumë mirë. Do të duhej ta dini edhe ju!

https://www.instagram.com/fitore_alisdottir/

19:00
Kolektiv artistësh (ITALI, FRANCË, MBRETËRI E BASHKUAR, KOSOVË)THE SNOWBALL EFFECT
- punë artistike në zhvillim -
Vendi: Sheshi Adem Jashari (Komuna e Prishtinës)

Format i krijimtarisë bashkëkohore. Kornizë për eksplorimin e temave që lidhen me idenë e komunitetit. \"The Snowball Effect\" analizon mënyrën se si komunitetet bëhen bashkë dhe çka i përçan ato. Si është e mundur të krijohet një komunitet i cili i mban së bashku pjesëtarët e tij përkundër qëndrimeve dhe ideologjive të tyre kundërshtuese?!

Pa dashur të japim përgjigje, ne po kërkojmë mënyra për të parashtruar pyetje të reja. Jemi të interesuar të promovojmë lidhjet dhe ndërveprimet sociale duke e vënë në pyetje natyrën e identitetit dhe proceset e krijimit, apo të copëzimit të komuniteteve.

Ju jeni protagonist i vërtetë i \"The Snowball Effect\", duke ofruar frymëzimin dhe përvojën tuaj bashkë me artistët. Ju mund të jeni pjesë aktive e performancës nëse paraqiteni për një gjë të tillë.

Për të qenë pjesë e saj, na lajmëroni në numrin 049 - 246 555 apo na shkruani në adresën www.facebook.com/hapufest.  

Nëse nuk dëshironi të jeni pjesë aktive, ejani si shikues. Si pjesë e publikut, ju do ta ndiqni perfomancën e cila na dërgon deri te akti përfundimtar i \"The Snowball Effect\": vënia në pah e vetëdijes, deklaratë e ngazëllyer se si dëshirojmë të shohim dhe të na shohin të tjerët.

The Snowball Effect prodhohet nga UZ Arts (Skoci) me koproduksion të Atelier 231 (Francë); La Strada Graz (Austri); Ctyri Dny (Çeki); Festival di Terni (Itali); Teatri ODA (Kosovë). Koproduksione të tjera sa vijnë e shtohen me rrokullisjen e snowball-it.

http://www.uzarts.com/the-snowball-effect

Rezidenca e The Snowball Effect mbështetet nga platforma IN SITU në kuadër të projektit ACT, me baskhëfinancim të Programit Creative Europe të Bashkimit Evropian.
 

17:30
HAPU me IN SITU dhe artin në hapësira publike në nivelin evropian. Vendi: Project Space

Cili është roli i IN SITU në promovimin e artistëve dhe krijimit të artit në hapësira publike? Si funksionon kjo platformë si arrin që të bëjë lidhjen mes artistëve të gjeneratës së re me audiencën, akterëve kryesor që janë të përfshirë në realitetet evropiane në fushat e ekonomisë, politikës dhe anës sociale? Si mund të përfshihen më shumë autoritetet publike kur vendoset të bëhen intervenime artistike në hapësirat publike?
 

19:00
Kolektiv artistësh (ITALI, FRANCË, MBRETËRI E BASHKUAR, KOSOVË)THE SNOWBALL EFFECT
- punë artistike në zhvillim -
Vendi: Sheshi Adem Jashari (Komuna e Prishtinës)

Format i krijimtarisë bashkëkohore. Kornizë për eksplorimin e temave që lidhen me idenë e komunitetit. \"The Snowball Effect\" analizon mënyrën se si komunitetet bëhen bashkë dhe çka i përçan ato. Si është e mundur të krijohet një komunitet i cili i mban së bashku pjesëtarët e tij përkundër qëndrimeve dhe ideologjive të tyre kundërshtuese?!

Pa dashur të japim përgjigje, ne po kërkojmë mënyra për të parashtruar pyetje të reja. Jemi të interesuar të promovojmë lidhjet dhe ndërveprimet sociale duke e vënë në pyetje natyrën e identitetit dhe proceset e krijimit, apo të copëzimit të komuniteteve.

Ju jeni protagonist i vërtetë i \"The Snowball Effect\", duke ofruar frymëzimin dhe përvojën tuaj bashkë me artistët. Ju mund të jeni pjesë aktive e performancës nëse paraqiteni për një gjë të tillë.

Për të qenë pjesë e saj, na lajmëroni në numrin 049 - 246 555 apo na shkruani në adresën www.facebook.com/hapufest.  

Nëse nuk dëshironi të jeni pjesë aktive, ejani si shikues. Si pjesë e publikut, ju do ta ndiqni perfomancën e cila na dërgon deri te akti përfundimtar i \"The Snowball Effect\": vënia në pah e vetëdijes, deklaratë e ngazëllyer se si dëshirojmë të shohim dhe të na shohin të tjerët.

The Snowball Effect prodhohet nga UZ Arts (Skoci) me koproduksion të Atelier 231 (Francë); La Strada Graz (Austri); Ctyri Dny (Çeki); Festival di Terni (Itali); Teatri ODA (Kosovë). Koproduksione të tjera sa vijnë e shtohen me rrokullisjen e snowball-it.

http://www.uzarts.com/the-snowball-effect

Rezidenca e The Snowball Effect mbështetet nga platforma IN SITU në kuadër të projektit ACT, me baskhëfinancim të Programit Creative Europe të Bashkimit Evropian.
 

22:00
MBYLLJA E FESTIVALITVendi: Teatri ODA - Pallati i Rinisë, nr. 111 (rr. Rinia, 7)

Pas tetë ditësh loje brenda dhe rreth hapësirave tona publike, ju ftojmë ta mbyllim festivalin duke luajtur e vallëzuar së bashku në Teatrin ODA. Rudina Xhaferi dhe Blerta Zeqiri do të luajnë muzikën e mrekullueshme nga vitet ‘80 dhe ’90 për ta përmbyllur festivalin dhe për të thënë 'Luajmë prapë vitin tjetër'! 

Jeni të ftuar të gjithë! 

Hapu dhe Luaj!

Të dashur miq e lojtarë,

Këtë vit për herë të pestë po vendosim fushë-lojën: qytetin, hapësirën publike. Të luash nuk është aktivitet i kohës së lirë. Të luash është të mësosh e të përjetosh. Duke luajtur, ne e vëmë vetveten në këndvështrime të ndryshme. Eksplorojmë dhe zbulojmë fushë-lojën tonë: vetveten dhe shoqërinë. Shumë shpesh, luajnë me ne apo edhe ne luajmë, por kjo nuk quhet lojë dhe nuk është perfomancë. Për këtë përdoren emërtime shumë më 'serioze' si sfera publike, debati publik, hapësira publike.

Sivjet, HAPU po e zgjeron fushë-lojën edhe në Fushë Kosovë. Në HAPU ju ftojmë të hapeni e të luani me ne. Jo se duam të ju argëtojmë, por se të luash nuk është luks, është një mënyrë për të kuptuar më mirë qenien tonë, të tjerët dhe shoqërinë. Është argëtuese gjithashtu!

Kemi luajtur edhe me mozaikun e programit dhe po hapemi me akrobatët e Un Loup Pour l'Homme, të cilët i shtyjnë kufijtë e tyre fizikë në lojën, në të cilën vazhdimisht i rishpikin rregullat. Këta akrobatë do të luajnë me aktorët tanë, edhe para Festivalit, për të sjellë në Kosovë këto shkathtësi të reja dhe për të gërvishtur kështu këto përvoja të reja të cirkut bashkëkohor për të ardhmen. Donika Rudi do të luajë për ne kompozimin e saj të rrugëtimit muzikor nëpër nëntë fazat e jetës.

HAPU sivjet gjithashtu do të jetë fushë-lojë e Asphalt Piloten nga Zvicra, duke luajtur me këndvështrime përmes përdorimit të trakës ngjitëse dhe trupave të performuesve. Në kënde tjera të hapësirave publike, çukapikët robotë të Marco Barottit do të performojnë ritme daullesh audio - vizuele, duke e reinterpretuar kësisoji lojën tonë me komunikim mobil dhe teknologjinë pa tela. Fitore Berisha ka shpikur një formë tjetër të luajtjes – kërkimin për artin e fshehur. Në "The Snowball Effect", protagonist janë anëtarët e publikut, ata i hapin rrugë lojës me artistët, derisa publiku është vëzhgues. Duke luajtur lojën e komunitetit na fuqizohemi e pasurohemi në shumë aspekte.

Festivalin HAPU po e krijojmë si rezultat i pozitës sonë si lojtar kuptimplotë në mesin e partnerëve tanë në IN SITU. Kjo "lojë" evropiane është përpjekje dhe përvojë shumë e frytshme. Lojtarët evropianë po e takojnë publikun kosovar, ndërsa ata kosovarë po e takojnë publikun evropian. Prandaj, HAPU dhe luaj me ne, me artistët, me bashkëqytetarët.


Florent Mehmeti, Drejtor Artistik, HAPU – Festivali i Artit në Hapësirë Publike
 

IN SITU është Platforma evropiane për krijimtari artistike në hapësirë pubilke. Që nga viti 2003, kjo platformë ka mbështetur më se 200 artistë që veprojnë përtej lokacioneve konvencionale dhe që i japin kontribut transforimit të territoreve tona. IN SITU është ekosistem që lidh një brez të ri artistësh me publikun, me programues e me lojtarë kyçë të përfshirë në realitetet ekonomike, politike dhe sociale anembanë Evropës. IN SITU zhvillon një ekologji të krijimtarisë, të bazuar në punëtori e laboratore artistike trans-nacionale, rezidenca evropiane e ndërkombëtare dhe mentorim kolektiv të pilot-projekteve artistike. IN SITU gjithashtu zhvillon konsulenca specifike dhe ekspertizë për qytete evropiane, module trajnimi online (MOOC) dhe një 'Think Tank' që i kushtohet krijimtarisë artistike në hapësira publike.

IN SITU udhëhiqet nga Lieux publics – qendër nacionale dhe evropiane për krijimtari artistike në hapësira publike (Francë), dhe bashkon 20 partnerë nga 12 shtete: Artopolis Association / PLACCC Festival (Hungari), Atelier 231 / Festival Viva Cité (Francë), CIFAS (Belgjikë), Čtyři dny / 4+4 Days in Motion (Çeki), FAI-AR (Francë), Freedom Festival (Mbretëri e Bashkuar), Kimmel Center (Shtetet e Bashkuara), Metropolis (Danimarkë), La Paperie (Francë), La Strada Graz (Austri), Les Tombées de la Nuit (France), Lieux publics (Francë), Norfolk & Norwich Festival (Mbretëri e Bashkuar), Teatri ODA (Kosovë), Theater op de Markt (Belgjikë), On the Move (Belgjikë), Østfold kulturutvikling (Norvegji), Oerol Festival (Holandë), Terni Festival (Itali), UZ Arts (Mbretëri e Bashkuar).

Që nga viti 2018, IN SITU Cloud mbledh anëtarë të ri të asociuar në IN SITU.

IN SITU ACT 2016 - 2020 bashkëfinancohet nga Programi 'Creative Europe' i Bashkimit Evropian.


www.in-situ.info
 Mbështetur nga

Sponsorizuar nga

Partnerë të Festivalit

Partnerë Medial