festivali
PROGRAMI Hapu 2016 Programi dhe Lokacionet

Programi

e mërkurë, 20/07e enjte, 21/07e premte, 22/07e shtunë, 23/07
20:00
NE - Paradë artistike pjesëmarrëse (KOSOVË)Teatri ODAVendi: pika fillestare: Sheshi Ibrahim Rugova; pika përfundimtare Sheshi Zahir Pajaziti Krijuar me qytetarët e Keçekollës, Kodrës së Trimave dhe Kodrës së Diellit. Një krijim kolektiv i  përcjellë me muzikë dhe aktorë e artistë parkour përgjatë sheshit deri në vendosjen e skulpturës së përbashkët "NE" në sheshin Zahir Pajaziti dhe vazhdimin e festimit të hapjes me tingujt e muzikës lëshuar nga JEHONË.

Koncepti: Florent Mehmeti

Me pjesëmarrjen e artistëve: Arben Shala, Enes Sahiti, Ftesa Hazrolli, Hygerta Begaj, Fata Hyseni, Ardit Hasangjekaj, Arbër Bajrami,

teatrioda.com

Përkrahur nga: (MKRS, Komuna)
17:00
SPAJDERMENI ËSHTË KTHYER NË QYTET (ITALI, FRANCË)Tony Clifton Circus Vendi: Bulevardi Nënë Tereza

Çka është Superheroi? Cila është imagjinata kolektive? Spajdermeni do të vizitojë Prishtinën diku në bulevardin Nënë Tereza. Ju dëshirojmë fat ta gjeni dhe ta zbuloni. 

tonycliftoncircus.com

19:00
I DANCE YOUAgnes NokshiqiVendi: Bulevardi Nënë Tereza - Ministria e Kulturës

Shfaqje bashkëkohore e dedikuar për hapësirë publike. Në bashkëbisedim dhe me kontributin tuaj ju ftojmë të përjetoni qytetin dhe memorien tuaj me lëvizjet e aktorëve derisa ju jeni bashkë koreograf dhe bashkë-krijues.

Regjisore: Agnes Nokshiqi
Aktorët: Donikë Ahmeti, Armend Zeqiri, Labinot Raci, Teuta Krasniqi, Agnes Nokshiqi

facebook.com/agnes.nokshiqi

teatrioda.com

21:00
RRUGA E BOTËS SË LIRËTeatri ODAVendi: Pikëtakimi - Sheshi Zahir Pajaziti

E adaptuar për hapësirë publike"Rruga e botës së lirë" ofron një eksperiencë artistike të rrugëtimit nëpër mendjen e njeriut ashtu si është lindur e deri te kohët e situatat tjera jetësore kur fuqia e mendjes ndërton e shemb mure e pengesa të mëdha. Shfaqja është zhvilluar me kontributin edhe të aktorëve të shfaqjes.

Shkruar nga Lirak Çelaj
Regjia: Florent Mehmeti
Ass.Regjie: Molikë Maxhuni
Skenografia: Enes Sahiti dhe Arben Shala
Luajnë: Shengyl Ismajli, Dukagjin Podrimaj, Tristan Halilaj, Molikë Maxhuni dhe Labinot Raci.

teatrioda.com

11:00
IN SITU FOCUSVendi: Sheshi Zahir Pajaziti

Bashkëbisedim me artistë për artin në hapësirë publike. Kujt i përket arti i krijuar në hapësirën publike? Krijimi kolektiv dhe ndjenja e pronësisë në projektet artistike pjesëmarrëse . Cilat janë temat relevante që i preokupojnë artistët dhe publikun. 

17:00
KODI I ZHVOZITJES (FRANCË)x/TNTVendi: Bulevardi Nënë Tereza

Pas disa viteve të projekteve artistike guerile, dyshja X/tnt ka krijuar një "Kod të zhvozitjes", një guidë të vërtetë për qytetarët që të eksplorojnë se çka mund të bëjnë dhe çka jo në hapësirë publike. Në Prishtinë do të ofrojmë leksionet e sjelljes në zonën Shengen pas liberalizimit të vizave. Duhet të vini me vëmendje të plotë dhe të kaloni kursin e sjelljes në zonën Shengen. Kursi mund të ndiqet edhe drejtpërdrejt në TV Dukagjini dhe në Radio Dukagjini në valët 99.7 FM.

xtnt.org

18:00
MISIONI I RUZVELTIT (ITALI, FRANCË)Tony Clifton CircusVendi: ora 18:00 Bulevardi Nënë Tereza*)
*) performancë lëvizëse përgjatë Bulevardit Nënë Tereza dhe rrugëve e rrugicave që lidhen me këtë Bulevard.

Një intervenim ambulantor me 20 persona publik aktivë me karroca per persona me aftësi te kufizuar dhe qytetin si spektator. MISSION ROOSEVELT është një intervenim i cili kalon përmes hapësirave publike të qytetit, duke krijuar një rrugëtim që lë gjurmë, gjurmë të ngjyrosura në tokë. Karroca e personave me aftësi te kufizuar është instrument dhe mjet i Misionit të Ruzveltit, simbol ky që na përket të gjithëve. Është një metaforë e ndarjes përmes së cilës "pushtohet" qyteti. Ju mund të rezervoni vendin tuaj duke thirrur në 049 246 555.

tonycliftoncircus.com

Kjo performancë organizohet në bashkëpunim me Handikos dhe me përkrahjen e KEP Trust.

21:00
RRUGA E BOTËS SË LIRË (KOSOVË)Teatri ODA Vendi: Pikëtakimi - Sheshi Zahir Pajaziti

E adaptuar për hapësirë publike"Rruga e botës së lirë" është një trajtim artistik i qenies së lirë njerëzore në botën e lirë, në Siri, Gjermani, kufirin mes Greqisë e Maqedonisë, Kosovë apo edhe cilido vend tjetër në botë. Fqinjët fiktivë të rrugës së Botës së lirë kanë të përbashkëta që përputhen në ngjashmëri por edhe ekstreme prej një vendi në një vend tjetër, prej një rrethane në tjetrën dhe prej një mendje në tjetrën. Shfaqja është zhvilluar me kontributin edhe të aktorëve të shfaqjes.

Shkruar nga Lirak Çelaj
Regjia: Florent Mehmeti
Ass.Regjie: Molikë Maxhuni
Skenografia: Enes Sahiti dhe Arben Shala
Luajnë: Shengyl Ismajli, Dukagjin Podrimaj, Tristan Halilaj, Molikë Maxhuni dhe Labinot Raci.

teatrioda.com

11:00
IN SITU FOCUSVendi: Sheshi Zahir Pajaziti

Bashkëbisedim me artistë dhe producentë për partneritetin e Teatrit ODA dhe IN SITU - Rrjetit evropian për art në hapësirë publike ku ODA është i vetmi anëtar jashtë Bashkimit Evropian. Sfidat dhe mundësit e bashkëpunimit evropian në fushën e artit në hapësirë publike. Puna e Teatrit ODA më artistët evropianë dhe artistët e Kosovës në arenën evropiane të artit në hapësirë publike. Çka bën dhe çka promovon IN SITU?

17:00
I DANCE YOUAgnes Nokshiqi Vendi: Nënkalimi i bulevardit Bill Klinton - afër Katedrales

Shfaqje bashkëkohore e dedikuar për hapësirë publike. Në bashkëbisedim dhe me kontributin tuaj ju ftojmë të përjetoni qytetin dhe memorien tuaj më lëvizjet e aktorëve. Nënkalimin mund ta kaloni edhe artistikisht si bashkë koreograf dhe bashkë-krijues.

Regjisore: Agnes Nokshiqi
Aktorët: Donikë Ahmeti, Armend Zeqiri, Labinot Raci, Teuta Krasniqi, Agnes Nokshiqi

facebook.com/agnes.nokshiqi
teatrioda.com

18:00
MISIONI I RUZVELTIT, (ITALI, FRANCË)Tony Clifton CircusVendi: ora 18:00 Bulevardi Nënë Tereza*)
*) performancë lëvizëse përgjatë Bulevardit Nënë Tereza dhe rrugëve e rrugicave që lidhen me këtë Bulevard.

Një intervenim ambulantor me 20 persona publik aktivë me karroca per persona me aftësi te kufizuar dhe qytetin si spektator. MISSION ROOSEVELT është një intervenim i cili kalon përmes hapësirave publike të qytetit, duke krijuar një rrugëtim që lë gjurmë, gjurmë të ngjyrosura në tokë. Karroca e personave me aftësi te kufizuar është instrument dhe mjet i Misionit të Ruzveltit, simbol ky që na përket të gjithëve. Është një metaforë e ndarjes përmes së cilës "pushtohet" qyteti. Ju mund të rezervoni vendin tuaj duke thirrur në 049 246 555.

tonycliftoncircus.com

Kjo performancë organizohet në bashkëpunim me Handikos dhe me përkrahjen e KEP Trust.

20:00
KODI I ZHVOZITJES (FRANCË)x/TNTVendi: Bulevardi Nënë Tereza

Pas disa viteve të projekteve artistike guerile, dyshja X/tnt ka krijuar një "Kod të zhvozitjes", një guidë të vërtetë për qytetarët që të eksplorojnë se çka mund të bëjnë dhe çka jo në hapësirë publike. Në Prishtinë do të ofrojmë leksionet e sjelljes në zonën Shengen pas liberalizimit të vizave. Duhet të vini me vëmendje të plotë dhe të kaloni kursin e sjelljes në zonën Shengen. Kursi mund të ndiqet edhe drejtpërdrejt në TV Dukagjini dhe në Radio Dukagjini në valët 99.7 FM.

xtnt.org

21:00
KONCERTI PËRMBYLLËS i Festivalit HAPU për 2016Bendi OFFCHESTRAVendi: Sheshi Zahir Pajaziti

Vendi ku do të mblidhemi për Festën e mbylljes me artistët dhe publikun. Të gjithë janë të ftuar.

facebook.com/OffChestra

10:00 - 13:00
TUNGJATJETA DHE MIRUPAFSHIM [AUSTRI, KOSOVË]Kunstlabor: Julia Laggner, Edith Draxl, Wolfgang Rappel, Andrea Fischer
Teatri ODA: Florent Mehmeti
Përkthimi në shqip: Vilson Marku
Vendi: Sheshi te Komuna e Prishtinës

Instalacion interaktiv. Njerëzit vijnë dhe shkojnë, migrimi është fenomen botëror me motivime të ndryshme: Njerëzit lëvizin nga një vend në tjetrin, nga fshati në qytet. Këto lëvizje shpesh kanë efekt në statusin shoqëror të njerëzve, duke rezultuar gjithashtu me lëvizje brenda klasave shoqërore dhe konteksteve përpos lëvizjeve gjeografike. Në “Tungjatjeta dhe Mirupafshim” Kunstlabor nga Graci, Austria dhe Teatri ODA nga Prishtina dokumentojnë rrëfime individuale të mbërritjeve dhe shkuarjeve rreth e përqark Evropës - udhëtimet filluan nga Marsi 2013 – dhe ato depërtojnë në rrënjët e fenomenit të migrimit, duke analizuar ndryshimin që ndodh në kontekstin gjeografik dhe social në shumë rajone të Evropës.
Brenda "Aeropolisit" (të krijuar nga Marco Canevvacci nga Plastique Fantastique, Berlin, Gjermani) publiku ftohet të lëvizë brenda balonit për të përjetuar artistikisht këto rrëfime duke shtuar edhe përvojën e tyre..

Kunstlabor: Julia Laggner, Edith Draxl, Wolfgang Rappel, Andrea Fischer
Teatri ODA: Florent Mehmeti

Përkthimi në shqip: Vilson Marku


E martë, 8 shtator prej orës 16:00 - 20:00
E mërkurë, 9 shtator prej orës 10:00 - 13:00 dhe prej orës 18:00- 21:00
E enjte, 10 shtator prej orës 10:00 - 13:00

Sheshi te Komuna e Prishtinës - Përmendorja (në Aeropolis)

http://www.kunstlabor.net/
http://www.uni-t.org/
www.teatrioda.com

TUNGJATJETA DHE MIRUPAFSHIM ka pasur ndihmë për rezidencë nga rrjeti IN SITU në kuadër të projektit META. Ky projekt është financuar me ndihmën e Komisionit Evropian (DPAK – Programi Kultura)

 

11:00 - 14:00
THE SPEAKERS ('FOLËSIT'/'ALTOPARLANTËT') Për t'i dhënë zë të pathënave. [BRITANI E MADHE]Artisti kryesor: Thor McIntyre-Burnie (Aswarm)
Bashkë-Artist: Toby Jarvis (Aswarm)
Vendi: Bulevardi Nënë Tereza

Instalacion. 'The Speakers' është proces i angazhimit dhe instalacion fizik në të njëjtën kohë.
Popullon një hapësirë publike dhe përkohësisht e transformon atë në një lloj larve mes njerëzve dhe hapësirës, të vërtetë dhe digjitalë, të kaluarës dhe të tashmes. lokale dhe globale. Inspiruar nga roli i Twitter-it në lëvizjet revolucionare, kjo punë artistike fokusohet rreth fjalëve të njerëzve që mbrojnë të drejtën e tyre të "flasin hapur' si dhe eksploron 'koreografinë e mbledhisë' në epokën digjitale.
 
“The Speakers” ka sjellë një paradoks fascinant që përbëhet prej emocioneve të ngjeshura apo mendimeve komplekse të kondenzuara në 140 shkronja si dhe shpërndarjes të realitetit të vrazhdë përmes mënyrave më jo reale të mundshme. E gjitha ndodh në një ambient të tymosur ku performanca ziet sikur çaji në stufë, të rrethuar me altoparlantë që transmetojnë këto fjali intriguese nga interneti dhe realiteti lokal. Në këtë skenar ky tekst i lirshëm shndërrohet në zë njeriu që zhvendos botën tonë në një tjetër, duke i hequr për një moment barrierat mes botës digjitale dhe realitetit të jetës njerëzore"  

Instalacioni prezanton një tufë zërash, secila duke pluskuar nën ombrellë, duke folur fragmente të shkurtra tekstesh, të realizuara me zë dhe me dritë. Të mbledhur rreth stufës së vërtetë - ibrik që ziejnë çaj mente - ato okupojnë hapësirën publike dhe i japin zë të pathënave. Çdo nyje ofron shprehje brenda të cilave jemi të ftuar të shëtisim. Duke ecur përmes tyre - përderisa krijohet tema - secili shteg i yni përmes tyre, si dhe konteksti që përmbajnë, krijojnë së bashku fije shprehjesh personale e të reja të një meta-narrativi.

‘The Speakers’ ofron një mekanizëm për njerëzit që të eksplorojnë realitetin publik të paprekshëm të mediave sociale në një ambient të prekshëm  e të vërtetë me kontekst lokal. Përmbajta krijohet nga 'makro' perspektiva që na ofron interneti dhe lëvizjet sociale si dhe 'mikro' perspektiva e asaj që është shumë personale dhe shumë lokale.
Duke shkruar mbi materialin arkivor të mbledhur për kohë të gjatë, në Prishtinë, kjo punë artistike do të përmbledh përmbajtje të njerëzve që mbrojnë lirinë e shprehjes dhe lirinë e lëvizjes.

Artisti Thor McIntyre dhe Aswarm synojnë të krijojnë mjete që njerëzit të mund të ri vlerësojnë potencialin që na jep hapësira publike si dhe të eksplorojnë marrëdhënien mes zërit dhe vendit apo hapësirës.

"The speakers" në Festivalin HAPU në Prishtinë është organizuar në bashkëpunim me Këshillin Britanik
 
Artisti kryesor: Thor McIntyre-Burnie (Aswarm)
Bashkë-Artist: Toby Jarvis (Aswarm)
 
E enjte, 10 shtator prej orës 11:00 - 14:00 dhe prej orës 17:00 - 21:00
E premte, 11 shtator prej orës 10:00 - 13:00 dhe prej orës 17:00 - 21:00
E shtunë, 12 shtator prej orës 10:00 - 13:00 dhe prej orës 17:00 - 21:00

Bulevardi Nënë Tereza - prapa Skenderbeut
 

http://www.aswarm.com/

 

14:00
ARTI NË HAPËSIRË PUBLIKE NË KOSOVË - DEBAT i HAPURKrijimi artistik në hapësirë publikeVendi: Teatri ODA

DEBAT i HAPUR

E enjte, 10 shtator ora 14:00 - Teatri ODA

Krijimi artistik në hapësirë publike. Roli i qyteteve dhe autoriteteve kulturore dhe përgjegjësinë e tyre për të ofruar jetë kulturore në hapësirën publike të qytetarëve të tyre. Aspektet kuratoriale të planifikimit, krijimit dhe programimit të punës artistike në hapësirë publike. Debati gjithashtu do të sfidojë edhe çështjen e kualitetit të iniciativave për punë artistike në hapësirë publike, a është artisti i vetëdijshëm për një hapësirë specifike publike ku ai/ajo dëshiron të prezantojë punën artistike, si të krijojmë dhe të marrim vendim për punë të përhershme në hapësirë publike, si të shfrytëzohen intervenimet e përkohshme, çfarë marrëdhënie kanë ato me ofertën kulturore të qyteteve apo fshatrave e lokaliteteve tjera? A është hapësira publike një zëvendësim i mirë i ndërtesave që mungojnë për prezentim të punës artistike?  Këto pyetje do të nxjerrin një listë rekomandimesh për politikë bërësit që ta kenë parasysh gjatë planifikimit të tyre të jetës së qytetarëve në hapësirë publike, duke propozuar modele të strukturimit dhe zhvillimit të sektorit kulturor në Kosovë për te pasur efekte afatgjate prej të cilave do të kishte përfitime për vetë qytetarët dhe kualitetin e jetës së tij shoqërore.

Ju ftojmë të kontribuoni në këtë debat duke diskutuar mbi këto dhe çështje tjera që kanë të bëjnë me krijimet artistike në hapësirë publike.


Moderator:
Florent Mehmeti, Drejtor artistik, HAPU Prishtinë.

Panelistë:
Werrner Schrempf, Drejtor artistik, La Strada Festival, Graz, Austri.
Hugo Bergs, Koordinator artistik, TAKT Dommelhof, Belgjikë
Saranda Bogujevci, Drejtoreshë për Kulturë në Komunën e Prishtinës
 

17:00 - 21:00
THE SPEAKERS ('FOLËSIT'/'ALTOPARLANTËT') Për t'i dhënë zë të pathënave. [BRITANI E MADHE]Artisti kryesor: Thor McIntyre-Burnie (Aswarm)
Bashkë-Artist: Toby Jarvis (Aswarm)
Vendi: Bulevardi Nënë Tereza

Instalacion. 'The Speakers' është proces i angazhimit dhe instalacion fizik në të njëjtën kohë.
Popullon një hapësirë publike dhe përkohësisht e transformon atë në një lloj larve mes njerëzve dhe hapësirës, të vërtetë dhe digjitalë, të kaluarës dhe të tashmes. lokale dhe globale. Inspiruar nga roli i Twitter-it në lëvizjet revolucionare, kjo punë artistike fokusohet rreth fjalëve të njerëzve që mbrojnë të drejtën e tyre të "flasin hapur' si dhe eksploron 'koreografinë e mbledhisë' në epokën digjitale.
 
“The Speakers” ka sjellë një paradoks fascinant që përbëhet prej emocioneve të ngjeshura apo mendimeve komplekse të kondenzuara në 140 shkronja si dhe shpërndarjes të realitetit të vrazhdë përmes mënyrave më jo reale të mundshme. E gjitha ndodh në një ambient të tymosur ku performanca ziet sikur çaji në stufë, të rrethuar me altoparlantë që transmetojnë këto fjali intriguese nga interneti dhe realiteti lokal. Në këtë skenar ky tekst i lirshëm shndërrohet në zë njeriu që zhvendos botën tonë në një tjetër, duke i hequr për një moment barrierat mes botës digjitale dhe realitetit të jetës njerëzore"  

Instalacioni prezanton një tufë zërash, secila duke pluskuar nën ombrellë, duke folur fragmente të shkurtra tekstesh, të realizuara me zë dhe me dritë. Të mbledhur rreth stufës së vërtetë - ibrik që ziejnë çaj mente - ato okupojnë hapësirën publike dhe i japin zë të pathënave. Çdo nyje ofron shprehje brenda të cilave jemi të ftuar të shëtisim. Duke ecur përmes tyre - përderisa krijohet tema - secili shteg i yni përmes tyre, si dhe konteksti që përmbajnë, krijojnë së bashku fije shprehjesh personale e të reja të një meta-narrativi.

‘The Speakers’ ofron një mekanizëm për njerëzit që të eksplorojnë realitetin publik të paprekshëm të mediave sociale në një ambient të prekshëm  e të vërtetë me kontekst lokal. Përmbajta krijohet nga 'makro' perspektiva që na ofron interneti dhe lëvizjet sociale si dhe 'mikro' perspektiva e asaj që është shumë personale dhe shumë lokale.
Duke shkruar mbi materialin arkivor të mbledhur për kohë të gjatë, në Prishtinë, kjo punë artistike do të përmbledh përmbajtje të njerëzve që mbrojnë lirinë e shprehjes dhe lirinë e lëvizjes.

Artisti Thor McIntyre dhe Aswarm synojnë të krijojnë mjete që njerëzit të mund të ri vlerësojnë potencialin që na jep hapësira publike si dhe të eksplorojnë marrëdhënien mes zërit dhe vendit apo hapësirës.

"The speakers" në Festivalin HAPU në Prishtinë është organizuar në bashkëpunim me Këshillin Britanik
 
Artisti kryesor: Thor McIntyre-Burnie (Aswarm)
Bashkë-Artist: Toby Jarvis (Aswarm)
 
E enjte, 10 shtator prej orës 11:00 - 14:00 dhe prej orës 17:00 - 21:00
E premte, 11 shtator prej orës 10:00 - 13:00 dhe prej orës 17:00 - 21:00
E shtunë, 12 shtator prej orës 10:00 - 13:00 dhe prej orës 17:00 - 21:00

Bulevardi Nënë Tereza - prapa Skenderbeut
 

http://www.aswarm.com/

 

21:00
HAPËSIRË JETIKE [SHQIPËRI] Dance performancëVendi: Sheshi Ibrahim Rugova

Dance performancë nga koreografi i mirënjohur shqiptar Gjergj Prevazi dhe Albanian Dancetheater Company ndodh brenda dhe përreth Aeropolisit (krijuar prej Marco Canevaccit nga Plastique Fantastique të Berlinit, Gjermani). Tetë kërcimtarë eksplorojnë mundësitë e kombinimit në tre në një hapësirë të caktuar. Kontakti, qëndrueshmëria fizike, balanca, ndjeshmëria dhe emocioni përshkojnë gjithë shfaqjen nëpërmjet një dansi që nuk tregon një ngjarje por kërkon të përcjellë emocione e ndjesi të tetë trupave të ndryshëm në energji, sensibilitet e formë. Ky kërkim artistik synon harmoni fluide, përcjellje energjie dhe mbështetje për njëri-tjetrin, nisur nga imazhe nga eksperienca  personale të vetë kërcimtareve në një eksplorim hapësinor, jetik e ideor.

Koreograf: Gjergj Prevazi
Interpretojnë: Akreoma Saliu, Rosella Pellicciotti, Robert Nuha, Alba Hoxha, Fjorald Doci, Evisa Lazri, Lirjana Alhasa, Sandiola Dizdari

E enjte, 10 shtator ora 21:00 - Sheshi Ibrahim Rugova

http://www.dancealbfest.com/
 

22:00
AEROPOLIS [GJERMANI] PLASTIQUE FANTASTIQUE
Platformë për arkitekturë të përkohshme
Vendi: Sheshi Ibrahim Rugova

Instalacion. Arkitektura e një strukture njështresore të pneumatikut (balonit) prej rreth 100 m2 është dizajnuar në atë mënyrë që të mundësojë mobilitet dhe fleksibilitet maksimal përgjatë tri ndaljeve të tij në tri lokacione të ndryshme të Prishtinës  - Sheshi te Komuna e Prishtinës - Përmendorja , Sheshi Ibrahim Rugova Dhe Ulpiana - Fontana. Për më shumë ky instalacion ndërron formën e tij duke u futur dhe duke u adaptuar në ambientin ekzistues urban e natyral – duke i spikatur këto ambiente të caktuara publike përmes fokusimit në to. AEROPOLIS ofron një platformë komunikuese për të përjetuar një numër të larmishëm aktivitetesh duke ndërruar pamje dhe përmbajtje, të sajuar në bashkëpunim me Festivalin HAPU: dance performancë dhe instalacion brenda e jashtë; performanca; video projeksione, biseda, prezantime e punëtori. Komuniteti i AEROPOLISIT frymon një jetë të re në qytet dhe e bënë të padukshmen të dukshme.

AEROPOLIS është projekt i Plastique Fantastique dhe është sjellë në Festivalin HAPU në bashkëpunim me Ambasadën e Republikës Gjermane në Prishtinë  


Koncepti: Marco Canevacci
Dizajni: Yena Young
Dizajni i zërit: Marco Barotti
Video projeksionet: Simone Serlenga


VIDEO PROJEKSIONE:
E enjte, 10 shtator ora 22:00 - Sheshi Ibrahim Rugova
E premte, 12 shtator ora 21:00 - Ulpiana (Fontana)

Prezantim i punës së Plastique fantastique dhe bisedë me artistët:
E mërkurë, 9 shtator ora 21:00 brenda në "Aeropolis" në Sheshin te Komuna e Prishtinës - Përmendorja.

PLASTIQUE FANTASTIQUE
Platformë për arkitekturë të përkohshme

http://www.plastique-fantastique.de/
 

10:00 - 13:00
THE SPEAKERS ('FOLËSIT'/'ALTOPARLANTËT') Për t'i dhënë zë të pathënave. [BRITANI E MADHE]Artisti kryesor: Thor McIntyre-Burnie (Aswarm)
Bashkë-Artist: Toby Jarvis (Aswarm)
Vendi: Bulevardi Nënë Tereza

Instalacion. 'The Speakers' është proces i angazhimit dhe instalacion fizik në të njëjtën kohë.
Popullon një hapësirë publike dhe përkohësisht e transformon atë në një lloj larve mes njerëzve dhe hapësirës, të vërtetë dhe digjitalë, të kaluarës dhe të tashmes. lokale dhe globale. Inspiruar nga roli i Twitter-it në lëvizjet revolucionare, kjo punë artistike fokusohet rreth fjalëve të njerëzve që mbrojnë të drejtën e tyre të "flasin hapur' si dhe eksploron 'koreografinë e mbledhisë' në epokën digjitale.
 
“The Speakers” ka sjellë një paradoks fascinant që përbëhet prej emocioneve të ngjeshura apo mendimeve komplekse të kondenzuara në 140 shkronja si dhe shpërndarjes të realitetit të vrazhdë përmes mënyrave më jo reale të mundshme. E gjitha ndodh në një ambient të tymosur ku performanca ziet sikur çaji në stufë, të rrethuar me altoparlantë që transmetojnë këto fjali intriguese nga interneti dhe realiteti lokal. Në këtë skenar ky tekst i lirshëm shndërrohet në zë njeriu që zhvendos botën tonë në një tjetër, duke i hequr për një moment barrierat mes botës digjitale dhe realitetit të jetës njerëzore"  

Instalacioni prezanton një tufë zërash, secila duke pluskuar nën ombrellë, duke folur fragmente të shkurtra tekstesh, të realizuara me zë dhe me dritë. Të mbledhur rreth stufës së vërtetë - ibrik që ziejnë çaj mente - ato okupojnë hapësirën publike dhe i japin zë të pathënave. Çdo nyje ofron shprehje brenda të cilave jemi të ftuar të shëtisim. Duke ecur përmes tyre - përderisa krijohet tema - secili shteg i yni përmes tyre, si dhe konteksti që përmbajnë, krijojnë së bashku fije shprehjesh personale e të reja të një meta-narrativi.

‘The Speakers’ ofron një mekanizëm për njerëzit që të eksplorojnë realitetin publik të paprekshëm të mediave sociale në një ambient të prekshëm  e të vërtetë me kontekst lokal. Përmbajta krijohet nga 'makro' perspektiva që na ofron interneti dhe lëvizjet sociale si dhe 'mikro' perspektiva e asaj që është shumë personale dhe shumë lokale.
Duke shkruar mbi materialin arkivor të mbledhur për kohë të gjatë, në Prishtinë, kjo punë artistike do të përmbledh përmbajtje të njerëzve që mbrojnë lirinë e shprehjes dhe lirinë e lëvizjes.

Artisti Thor McIntyre dhe Aswarm synojnë të krijojnë mjete që njerëzit të mund të ri vlerësojnë potencialin që na jep hapësira publike si dhe të eksplorojnë marrëdhënien mes zërit dhe vendit apo hapësirës.

"The speakers" në Festivalin HAPU në Prishtinë është organizuar në bashkëpunim me Këshillin Britanik
 
Artisti kryesor: Thor McIntyre-Burnie (Aswarm)
Bashkë-Artist: Toby Jarvis (Aswarm)
 
E enjte, 10 shtator prej orës 11:00 - 14:00 dhe prej orës 17:00 - 21:00
E premte, 11 shtator prej orës 10:00 - 13:00 dhe prej orës 17:00 - 21:00
E shtunë, 12 shtator prej orës 10:00 - 13:00 dhe prej orës 17:00 - 21:00

Bulevardi Nënë Tereza - prapa Skenderbeut
 

http://www.aswarm.com/

 

14:00
BISEDË E HAPURThor McIntyre-Burnie nga Aswarm, Britani e MadheVendi: Teatri ODA

BISEDË E HAPUR  është pjesa e programit ku mund të dëgjoni më shumë prej vetë artistëve dhe të bashkëbisedoni me ta për artin në hapësirë publike, për qasjet e tyre, për atë që mungon dhe për atë që na pengon, prezantime e punëtori. 

17:00 - 21:00
THE SPEAKERS ('FOLËSIT'/'ALTOPARLANTËT') Për t'i dhënë zë të pathënave. [BRITANI E MADHE]Artisti kryesor: Thor McIntyre-Burnie (Aswarm)
Bashkë-Artist: Toby Jarvis (Aswarm)
Vendi: Bulevardi Nënë Tereza

Instalacion. 'The Speakers' është proces i angazhimit dhe instalacion fizik në të njëjtën kohë.
Popullon një hapësirë publike dhe përkohësisht e transformon atë në një lloj larve mes njerëzve dhe hapësirës, të vërtetë dhe digjitalë, të kaluarës dhe të tashmes. lokale dhe globale. Inspiruar nga roli i Twitter-it në lëvizjet revolucionare, kjo punë artistike fokusohet rreth fjalëve të njerëzve që mbrojnë të drejtën e tyre të "flasin hapur' si dhe eksploron 'koreografinë e mbledhisë' në epokën digjitale.
 
“The Speakers” ka sjellë një paradoks fascinant që përbëhet prej emocioneve të ngjeshura apo mendimeve komplekse të kondenzuara në 140 shkronja si dhe shpërndarjes të realitetit të vrazhdë përmes mënyrave më jo reale të mundshme. E gjitha ndodh në një ambient të tymosur ku performanca ziet sikur çaji në stufë, të rrethuar me altoparlantë që transmetojnë këto fjali intriguese nga interneti dhe realiteti lokal. Në këtë skenar ky tekst i lirshëm shndërrohet në zë njeriu që zhvendos botën tonë në një tjetër, duke i hequr për një moment barrierat mes botës digjitale dhe realitetit të jetës njerëzore"  

Instalacioni prezanton një tufë zërash, secila duke pluskuar nën ombrellë, duke folur fragmente të shkurtra tekstesh, të realizuara me zë dhe me dritë. Të mbledhur rreth stufës së vërtetë - ibrik që ziejnë çaj mente - ato okupojnë hapësirën publike dhe i japin zë të pathënave. Çdo nyje ofron shprehje brenda të cilave jemi të ftuar të shëtisim. Duke ecur përmes tyre - përderisa krijohet tema - secili shteg i yni përmes tyre, si dhe konteksti që përmbajnë, krijojnë së bashku fije shprehjesh personale e të reja të një meta-narrativi.

‘The Speakers’ ofron një mekanizëm për njerëzit që të eksplorojnë realitetin publik të paprekshëm të mediave sociale në një ambient të prekshëm  e të vërtetë me kontekst lokal. Përmbajta krijohet nga 'makro' perspektiva që na ofron interneti dhe lëvizjet sociale si dhe 'mikro' perspektiva e asaj që është shumë personale dhe shumë lokale.
Duke shkruar mbi materialin arkivor të mbledhur për kohë të gjatë, në Prishtinë, kjo punë artistike do të përmbledh përmbajtje të njerëzve që mbrojnë lirinë e shprehjes dhe lirinë e lëvizjes.

Artisti Thor McIntyre dhe Aswarm synojnë të krijojnë mjete që njerëzit të mund të ri vlerësojnë potencialin që na jep hapësira publike si dhe të eksplorojnë marrëdhënien mes zërit dhe vendit apo hapësirës.

"The speakers" në Festivalin HAPU në Prishtinë është organizuar në bashkëpunim me Këshillin Britanik
 
Artisti kryesor: Thor McIntyre-Burnie (Aswarm)
Bashkë-Artist: Toby Jarvis (Aswarm)
 
E enjte, 10 shtator prej orës 11:00 - 14:00 dhe prej orës 17:00 - 21:00
E premte, 11 shtator prej orës 10:00 - 13:00 dhe prej orës 17:00 - 21:00
E shtunë, 12 shtator prej orës 10:00 - 13:00 dhe prej orës 17:00 - 21:00

Bulevardi Nënë Tereza - prapa Skenderbeut
 

http://www.aswarm.com/

 

SHOEINING [KOSOVË]Performancë nga Haveit Vendi: Sheshi Ibrahim Rugova

Performancë nga Haveit e konceptuar për t'u performuar në hapësira të ndryshme publike. Duke sfiduar çka është private e çka publike, Haveit ju fton për një përjetim, për një shërbim personal me rrëfime e përjetime personale e intime. Zbuloni shërbimin pothuajse të zhdukur në ambientin publik.  Por, a janë zhdukur  edhe nënshtrimi e dhuna?

Ejani dhe zbulojeni vetë:

E martë, 8 shtator prej orës 19:00 - Platoja para PTK - Dardani
E mërkurë, 9 shtator prej orës 18:00 - Sheshi Zahir Pajaziti, apo
E premte, 11 shtator prej orës 17:00 - Sheshi Ibrahim Rugova


HAVEIT (Alketa Sylaj, Hana Qena, Vesa Qena, Arbërore Sylaj) është një grup që synojnë të shkojnë përtej kënaqësisë ditore e kodeve morale dhe refuzojnë të pajtohen me çështjet që ju serviren.
Ato nuk bëjnë gjë tjetër përpos që tregojnë rrëfimet e tyre dhe tuajat! Grupi është formuar më 2011 në Prishtinë.


https://www.facebook.com/haveit

 

21:00
KATEDRALJA E ÇELIKTË [FRANCË, KORE E JUGUT] Shfaqje Dance dokumentareVendi: Sheshi Zahir Pajaziti

Shfaqje Dance dokumentare. Duke përshkuar realitetin e botës industriale, është shkruar një simfoni e trupit makinal / njerëzor përmes një krani dhe litarëve të çeliktë, një pylli me shtylla të çelikta, dy kërcimtarëve, një drejtues makine dhe dy dëshmitarë të gjallë të industrisë së çeliktë. Një ftesë për t'iu kthyer rrëfimeve të gjesteve e materialeve nga kjo botë në botën e çelikut, me një dedikim e përkushtim njerëzve që kanë punuar dhe punojnë punë të rëndë në Kosovë, për heroizmin e tyre në histori dhe në të tashmen! Një kërkim i ndjeshëm i kërcimit brenda bërthamës së realiteti dhe humanizmit në lëvizje dhe në punë!

"... Ne jemi prekur drejtpërdrejt nga ky gjest vëllazëror i artistëve ndaj punëtorëve. "I heqim kapelën"  këtij baleti të punës së rëndë. "
Cathrin Elss-Seringhaus - Pfaelzischer-Merkur in 02/06/2014

"... Në fund, kërcimtarët dhe ndërtuesit e çelikut na prezantojnë një sindikatë të pashpallur, e cila, qysh prej kohërave të shkuara të katedraleve, apo zhdukjes së vonshme të furrave martine të metalit, e bënë të pavdekshme dëshirën për entuziazëm e aktivizëm të përbashkët në punë e në krijim. "
Fabienne Arvers - The InRockuptibles n°924

Autor/Koncepti: Ali SALMI
Kërcimtarë-interpretues: Nathan FREYERMUTH, Ali SALMI / Drejtues makine: Anne Claire JUDE / Dëshmitarë të gjallë të Çelikut: Marcel RAMMLER, Jo CHOONMAN
Dizajni i dritave: Jean MUCKENSTURM, Clément CHEVRIER
Dizajni i zërit: Morgan Di BENEDETTO & GSH
Dizajni i pamjeve: Blanco Lapino
Dizajni / Koreografia: Ali SALMI


E premte, 11 shtator ora 21:00 - dhe
E shtunë, 12 shtator ora 21:00 

Sheshi Zahir Pajaziti


http://www.osmosiscie.com
http://www.corps-documentaire.com

22:00
FOLEJA E HAPURDJ Lekë dhe DJ JehonëVendi: Teatri ODA

E premte, 11 shtator ora 22:00 tinguj të muzikës electro nga DJ Lekë dhe DJ Jehonë.  

FOLEJA E HAPUR është quajtur programi i mbrëmjeve në Teatrin ODA që janë pikëtakimet e natës të publikut me artistët

10:00 - 13:00
THE SPEAKERS ('FOLËSIT'/'ALTOPARLANTËT') Për t'i dhënë zë të pathënave. [BRITANI E MADHE]Artisti kryesor: Thor McIntyre-Burnie (Aswarm)
Bashkë-Artist: Toby Jarvis (Aswarm)
Vendi: Bulevardi Nënë Tereza

Instalacion. 'The Speakers' është proces i angazhimit dhe instalacion fizik në të njëjtën kohë.
Popullon një hapësirë publike dhe përkohësisht e transformon atë në një lloj larve mes njerëzve dhe hapësirës, të vërtetë dhe digjitalë, të kaluarës dhe të tashmes. lokale dhe globale. Inspiruar nga roli i Twitter-it në lëvizjet revolucionare, kjo punë artistike fokusohet rreth fjalëve të njerëzve që mbrojnë të drejtën e tyre të "flasin hapur' si dhe eksploron 'koreografinë e mbledhisë' në epokën digjitale.
 
“The Speakers” ka sjellë një paradoks fascinant që përbëhet prej emocioneve të ngjeshura apo mendimeve komplekse të kondenzuara në 140 shkronja si dhe shpërndarjes të realitetit të vrazhdë përmes mënyrave më jo reale të mundshme. E gjitha ndodh në një ambient të tymosur ku performanca ziet sikur çaji në stufë, të rrethuar me altoparlantë që transmetojnë këto fjali intriguese nga interneti dhe realiteti lokal. Në këtë skenar ky tekst i lirshëm shndërrohet në zë njeriu që zhvendos botën tonë në një tjetër, duke i hequr për një moment barrierat mes botës digjitale dhe realitetit të jetës njerëzore"  

Instalacioni prezanton një tufë zërash, secila duke pluskuar nën ombrellë, duke folur fragmente të shkurtra tekstesh, të realizuara me zë dhe me dritë. Të mbledhur rreth stufës së vërtetë - ibrik që ziejnë çaj mente - ato okupojnë hapësirën publike dhe i japin zë të pathënave. Çdo nyje ofron shprehje brenda të cilave jemi të ftuar të shëtisim. Duke ecur përmes tyre - përderisa krijohet tema - secili shteg i yni përmes tyre, si dhe konteksti që përmbajnë, krijojnë së bashku fije shprehjesh personale e të reja të një meta-narrativi.

‘The Speakers’ ofron një mekanizëm për njerëzit që të eksplorojnë realitetin publik të paprekshëm të mediave sociale në një ambient të prekshëm  e të vërtetë me kontekst lokal. Përmbajta krijohet nga 'makro' perspektiva që na ofron interneti dhe lëvizjet sociale si dhe 'mikro' perspektiva e asaj që është shumë personale dhe shumë lokale.
Duke shkruar mbi materialin arkivor të mbledhur për kohë të gjatë, në Prishtinë, kjo punë artistike do të përmbledh përmbajtje të njerëzve që mbrojnë lirinë e shprehjes dhe lirinë e lëvizjes.

Artisti Thor McIntyre dhe Aswarm synojnë të krijojnë mjete që njerëzit të mund të ri vlerësojnë potencialin që na jep hapësira publike si dhe të eksplorojnë marrëdhënien mes zërit dhe vendit apo hapësirës.

"The speakers" në Festivalin HAPU në Prishtinë është organizuar në bashkëpunim me Këshillin Britanik
 
Artisti kryesor: Thor McIntyre-Burnie (Aswarm)
Bashkë-Artist: Toby Jarvis (Aswarm)
 
E enjte, 10 shtator prej orës 11:00 - 14:00 dhe prej orës 17:00 - 21:00
E premte, 11 shtator prej orës 10:00 - 13:00 dhe prej orës 17:00 - 21:00
E shtunë, 12 shtator prej orës 10:00 - 13:00 dhe prej orës 17:00 - 21:00

Bulevardi Nënë Tereza - prapa Skenderbeut
 

http://www.aswarm.com/

 

14:00
BISEDË E HAPURAli Salmi - Osmosie cieVendi: Teatri ODA
"Elektriçisti i nëntokës"Dokumentar për minatorët e TrepçësVendi: Teatri ODA

12 shtator ora 14:00 në Teatrin ODA do të shfaqim një dokumentar për minatorët e Trepçës \"Elektriçisti i nëntokës\" (profil Ajet Ferizi) i regjisorit Valmir Tertini për të vazhduar me bisedë edhe me koreografin Ali Salmi nga Franca dhe shfaqjen e tij \"Katedralja e çeliktë\" që trajton temën e punëtorëve të industrisë së çelikut. 

17:00 - 21:00
THE SPEAKERS ('FOLËSIT'/'ALTOPARLANTËT') Për t'i dhënë zë të pathënave. [BRITANI E MADHE]Artisti kryesor: Thor McIntyre-Burnie (Aswarm)
Bashkë-Artist: Toby Jarvis (Aswarm)
Vendi: Bulevardi Nënë Tereza

Instalacion. 'The Speakers' është proces i angazhimit dhe instalacion fizik në të njëjtën kohë.
Popullon një hapësirë publike dhe përkohësisht e transformon atë në një lloj larve mes njerëzve dhe hapësirës, të vërtetë dhe digjitalë, të kaluarës dhe të tashmes. lokale dhe globale. Inspiruar nga roli i Twitter-it në lëvizjet revolucionare, kjo punë artistike fokusohet rreth fjalëve të njerëzve që mbrojnë të drejtën e tyre të "flasin hapur' si dhe eksploron 'koreografinë e mbledhisë' në epokën digjitale.
 
“The Speakers” ka sjellë një paradoks fascinant që përbëhet prej emocioneve të ngjeshura apo mendimeve komplekse të kondenzuara në 140 shkronja si dhe shpërndarjes të realitetit të vrazhdë përmes mënyrave më jo reale të mundshme. E gjitha ndodh në një ambient të tymosur ku performanca ziet sikur çaji në stufë, të rrethuar me altoparlantë që transmetojnë këto fjali intriguese nga interneti dhe realiteti lokal. Në këtë skenar ky tekst i lirshëm shndërrohet në zë njeriu që zhvendos botën tonë në një tjetër, duke i hequr për një moment barrierat mes botës digjitale dhe realitetit të jetës njerëzore"  

Instalacioni prezanton një tufë zërash, secila duke pluskuar nën ombrellë, duke folur fragmente të shkurtra tekstesh, të realizuara me zë dhe me dritë. Të mbledhur rreth stufës së vërtetë - ibrik që ziejnë çaj mente - ato okupojnë hapësirën publike dhe i japin zë të pathënave. Çdo nyje ofron shprehje brenda të cilave jemi të ftuar të shëtisim. Duke ecur përmes tyre - përderisa krijohet tema - secili shteg i yni përmes tyre, si dhe konteksti që përmbajnë, krijojnë së bashku fije shprehjesh personale e të reja të një meta-narrativi.

‘The Speakers’ ofron një mekanizëm për njerëzit që të eksplorojnë realitetin publik të paprekshëm të mediave sociale në një ambient të prekshëm  e të vërtetë me kontekst lokal. Përmbajta krijohet nga 'makro' perspektiva që na ofron interneti dhe lëvizjet sociale si dhe 'mikro' perspektiva e asaj që është shumë personale dhe shumë lokale.
Duke shkruar mbi materialin arkivor të mbledhur për kohë të gjatë, në Prishtinë, kjo punë artistike do të përmbledh përmbajtje të njerëzve që mbrojnë lirinë e shprehjes dhe lirinë e lëvizjes.

Artisti Thor McIntyre dhe Aswarm synojnë të krijojnë mjete që njerëzit të mund të ri vlerësojnë potencialin që na jep hapësira publike si dhe të eksplorojnë marrëdhënien mes zërit dhe vendit apo hapësirës.

"The speakers" në Festivalin HAPU në Prishtinë është organizuar në bashkëpunim me Këshillin Britanik
 
Artisti kryesor: Thor McIntyre-Burnie (Aswarm)
Bashkë-Artist: Toby Jarvis (Aswarm)
 
E enjte, 10 shtator prej orës 11:00 - 14:00 dhe prej orës 17:00 - 21:00
E premte, 11 shtator prej orës 10:00 - 13:00 dhe prej orës 17:00 - 21:00
E shtunë, 12 shtator prej orës 10:00 - 13:00 dhe prej orës 17:00 - 21:00

Bulevardi Nënë Tereza - prapa Skenderbeut
 

http://www.aswarm.com/

 

18:00
'Parkour' dhe 'freerunning' Punëtori me parkuristët nga Kosova: Vigan Osmani, Ardit Hasangjekaj, Arbër Bajrami, Leonor Pacolli, Rrezart SertolliVendi: Ulpiana, te Fontana

12 shtator ora 18:00 në lagjen Ulpiana, tek Fontana do të organizohet punëtori në \'Parkour\' dhe \'freerunning\' me parkuristët nga Kosova: Vigan Osmani, Ardit Hasangjekaj, Arbër Bajrami, Leonor Pacolli,  Rrezart Sertolli. Të interesuarit mund të mësojnë më shumë rreth këtyre disiplinave. \'Parkour\' dhe \'free running\' janë disiplina që kërkojnë aftësi të shfrytëzimit të lëvizjeve për te tejkaluar pengesa në mënyrën sa më të shpejtë dhe efikase. Përdoren aftësitë e vrapimit, kërcimit prej lartësive, luhatjeve, ngjitjeve, zbritjeve, kapërcimeve, akrobacioneve e shumë aftësi tjera që zakonisht praktikohen në ambiente urbane. 

21:00
AEROPOLIS [GJERMANI] PLASTIQUE FANTASTIQUE
Platformë për arkitekturë të përkohshme
Vendi: Ulpiana (Fontana)

Instalacion. Arkitektura e një strukture njështresore të pneumatikut (balonit) prej rreth 100 m2 është dizajnuar në atë mënyrë që të mundësojë mobilitet dhe fleksibilitet maksimal përgjatë tri ndaljeve të tij në tri lokacione të ndryshme të Prishtinës  - Sheshi te Komuna e Prishtinës - Përmendorja , Sheshi Ibrahim Rugova Dhe Ulpiana - Fontana. Për më shumë ky instalacion ndërron formën e tij duke u futur dhe duke u adaptuar në ambientin ekzistues urban e natyral – duke i spikatur këto ambiente të caktuara publike përmes fokusimit në to. AEROPOLIS ofron një platformë komunikuese për të përjetuar një numër të larmishëm aktivitetesh duke ndërruar pamje dhe përmbajtje, të sajuar në bashkëpunim me Festivalin HAPU: dance performancë dhe instalacion brenda e jashtë; performanca; video projeksione, biseda, prezantime e punëtori. Komuniteti i AEROPOLISIT frymon një jetë të re në qytet dhe e bënë të padukshmen të dukshme.

AEROPOLIS është projekt i Plastique Fantastique dhe është sjellë në Festivalin HAPU në bashkëpunim me Ambasadën e Republikës Gjermane në Prishtinë  


Koncepti: Marco Canevacci
Dizajni: Yena Young
Dizajni i zërit: Marco Barotti
Video projeksionet: Simone Serlenga


VIDEO PROJEKSIONE:
E enjte, 10 shtator ora 22:00 - Sheshi Ibrahim Rugova
E premte, 12 shtator ora 21:00 - Ulpiana (Fontana)

Prezantim i punës së Plastique fantastique dhe bisedë me artistët:
E mërkurë, 9 shtator ora 21:00 brenda në "Aeropolis" në Sheshin te Komuna e Prishtinës - Përmendorja.

PLASTIQUE FANTASTIQUE
Platformë për arkitekturë të përkohshme

http://www.plastique-fantastique.de/
 

KATEDRALJA E ÇELIKTË [FRANCË, KORE E JUGUT] Shfaqje Dance dokumentareVendi: Sheshi Zahir Pajaziti

Shfaqje Dance dokumentare. Duke përshkuar realitetin e botës industriale, është shkruar një simfoni e trupit makinal / njerëzor përmes një krani dhe litarëve të çeliktë, një pylli me shtylla të çelikta, dy kërcimtarëve, një drejtues makine dhe dy dëshmitarë të gjallë të industrisë së çeliktë. Një ftesë për t'iu kthyer rrëfimeve të gjesteve e materialeve nga kjo botë në botën e çelikut, me një dedikim e përkushtim njerëzve që kanë punuar dhe punojnë punë të rëndë në Kosovë, për heroizmin e tyre në histori dhe në të tashmen! Një kërkim i ndjeshëm i kërcimit brenda bërthamës së realiteti dhe humanizmit në lëvizje dhe në punë!

"... Ne jemi prekur drejtpërdrejt nga ky gjest vëllazëror i artistëve ndaj punëtorëve. "I heqim kapelën"  këtij baleti të punës së rëndë. "
Cathrin Elss-Seringhaus - Pfaelzischer-Merkur in 02/06/2014

"... Në fund, kërcimtarët dhe ndërtuesit e çelikut na prezantojnë një sindikatë të pashpallur, e cila, qysh prej kohërave të shkuara të katedraleve, apo zhdukjes së vonshme të furrave martine të metalit, e bënë të pavdekshme dëshirën për entuziazëm e aktivizëm të përbashkët në punë e në krijim. "
Fabienne Arvers - The InRockuptibles n°924

Autor/Koncepti: Ali SALMI
Kërcimtarë-interpretues: Nathan FREYERMUTH, Ali SALMI / Drejtues makine: Anne Claire JUDE / Dëshmitarë të gjallë të Çelikut: Marcel RAMMLER, Jo CHOONMAN
Dizajni i dritave: Jean MUCKENSTURM, Clément CHEVRIER
Dizajni i zërit: Morgan Di BENEDETTO & GSH
Dizajni i pamjeve: Blanco Lapino
Dizajni / Koreografia: Ali SALMI


E premte, 11 shtator ora 21:00 - dhe
E shtunë, 12 shtator ora 21:00 

Sheshi Zahir Pajaziti


http://www.osmosiscie.com
http://www.corps-documentaire.com

22:00
FOLEJA E HAPURZanzi Band
DJ Leg Off
Uran B
Vendi: Teatri ODA

Ndërsa natën e fundit, të shtunën, 12 shtator ora 22:00 vjen në Teatrin ODA Zanzi Band, pasuar me DJ Leg Off dhe Uran B. 

FOLEJA E HAPUR është quajtur programi i mbrëmjeve në Teatrin ODA që janë pikëtakimet e natës të publikut me artistët

Sërish po hapim portat artistike të hapësirës publike në Prishtinë. Prej 20-23 korrik ju mirëpresim me punë artistike që kanë për bazë bashkëpjesëmarrjen tuaj. Këtë vit tema e pjesëmarrjes së publikut dhe bashkë-krijimit ka qenë fokusi i punës tonë gjatë gjithë vitit. Ky Festival është përmbledhje e punëve të Teatrit ODA në kuadër të rrjetit IN SITU - rrjetit evropian të krijimit në hapësirë publike, ku së bashku me partnerët tjerë kemi zhvilluar e promovuar punë artistike që bazohen në bashkëpjesëmarrje me publikun. Në këtë frymë gjatë muajit prill të këtij viti Teatri ODA ka qenë nikoqir i 7 artistëve dhe  producentë nga Evropa të cilët së bashku kanë zhvilluar 7 ide artistike që bazohen në pjesëmarrjen e publikut. Artistja e Teatrit ODA për këtë vit e prezantuar në IN SITU është Agnes Nokshiqi me projektin "I dance you" që do të mund ta përjetoni gjatë Festivalit. Për t'i dhënë dimensione tjera përfshirjes së publikut është eksperiencë e veçantë pjesëmarrje në "Misionin e Ruzveltit" në karrocën e invalidit duke pasur qytetin si spektator të kësaj simbolike që na takon të gjithëve. Në "Kodin e zhvozitjes" do të mund të mësoni sjelljet tona në zonën Schengen pas liberalizimit të vizave. Nën mbikëqyrjen e instruktorëve francezë nga x/TNT ju do t'i përjetoni artistikisht këto mësime në mënyrën më të mirë të mundshme. "Rruga e botës së lirë" mund të zbulohet në Prishtinë me ndihmën e aktorëve duke u nisur nga Sheshi Zahir Pajaziti dhe duke zbuluar një botë të fqinjëve fiktivë që kanë të përbashkëta qasjet e tyre ndaj lirisë njerëzore.

Synimi jonë ka qenë që të hapim hapësirën publike për publikun dhe artistët e Kosovës. Në hapjen e Festivalit do të prezantojmë me një paradë artistike krijimin kolektiv me banorët e Keçekollës, Kodrës së Trimave dhe Kodrës së Diellit. Momentet, emocionet dhe kujtesa e këtyre banorëve kanë krijuar "NE", krijimin tonë të përbashkët që do ta kremtojmë së bashku në hapjen e Festivalit.

Shpresoj të shijoni Festivalin gjatë këtyre ditëve inspirative e kreative, përderisa ne mbesim të përkushtuar për të vazhduar punën duke krijuar e prezantuar punë artistike kualitative edhe në vitet ne vazhdim.

Florent Mehmeti, Drejtor Artistik, HAPU - Festivali i Artit në Hapësirë Publike.
 

IN SITU PLATFORMA 2014 - 2017 dhe  ACT 2016 - 2020

Platforma evropiane për krijim artistik në hapësirë publike

IN SITU mbledh një grup programuesish që kanë pasion për forma të reja të artit dhe për hapësirën publike. Ata janë duke punuar së bashku që nga viti 2003 duke zhvilluar projekte të përbashkëta evropiane.

Ekspertiza dhe aktivitetet e IN SITU mbulojnë gjetjen dhe promovimin e artistëve, organizimin e projekteve laboratorë dhe inkubatorë, bashkë prodhimet dhe promovimet e projekteve të reja, organizimin e konferenca dhe seminareve etj.

Deri tani, IN SITU ka përkrahur mbi 180 artistë evropianë. Mbledh rreth vetes 26 partnerë nga 17 shtete me praktika e estetika të ndryshme, të cilët të gjithë kontribuojnë diçka jetike për rrjetin. Pa marrë parasysh nga vijnë anëtarët, nga metropole  apo vende rurale, që janë në kërkim të rehabilitimit të vendeve industriale apo ridizajnimit të pejsazheve, qëllimi është gjithnjë për t'i shërbyer artistëve që punojnë në dhe për hapësirë publike.

IN SITU po punon në dy projekte komplementare:

IN SITU PLATFORMA është një nga platformat e para të përzgjedhura nga Komisioni Evropian nën programin e Evropës Kreative ("Creative Europe programme"), ka për qëllim to spikasë dhe promovojë artistët që sjellin risi e që punojnë jashtë vendeve konvencionale dhe kontribuojnë në transformimin e territoreve tona.

IN SITU ACT, një projekt bashkëpunimi  i përmasave të mëdha që mbledh 20 partnerë shumica prej Evropës do të financohet për 4 vjet pas lansimit zyrtar në Nëntor 2016 deri në fund të vitit 2020. Ambicia e këtij projekti është të jetë një mjet evropian për strukturimin e krijimit artistik në hapësirë publike.

Art i ri për vende të reja

Art Kontekst Territor


www.in-situ.info
 Mbështetur nga