festivali
PROGRAMI Hapu 2015 Shkarko programin

Programi

e diel, 06/09e hënë, 07/09e martë, 08/09e mërkurë, 09/09e enjte, 10/09e premte, 11/09e shtunë, 12/09
20:00
HAPU.ME PRISHTINËN [KOSOVË] Prishtina Brass
Parkuristë
Animatore
Vendi: Sheshi Zahir Pajaziti, Sheshi Ibrahim Rugova.

Paradë artistike me performancën e Prishtina Brass, ansambël tunxhi i përbërë prej profesionistëve, e kombinuar me drithërimat e emocioneve të parkurisitëve që do të përcjellin udhëtimin e HAPAVE të gjigantit të Festivalit. Ejani dhe hapuni bashkë me ne duke filluar nga Sheshi Zahir Pajaziti, përgjatë bulevardit Nëna Terezë për të përfunduar në Sheshin Ibrahim Rugova për të vendosur gjigantin i cili do të hapë festivalin e sivjetmë të HAPU - Festivalit të Artit në Hapësirë Publike. Muzikë, akrobacion dhe rizbulim të hapësirës sonë të përbashkët të udhëhequr nga animatoret tona që do t'ju drejtojnë nëpër këtë eksperiencë të jashtëzakonshme.

E diel, 6 shtator ora 20:00, pika fillestare Sheshi Zahir Pajaziti, pika përfundimtare Sheshi Ibrahim Rugova.

Prishtina Brass: Avni Krasniqi - Trumpet; Ardit Pira - Trumpet; Betim Krasniqi - Trombone; Ilir Livoreka - Trombone; Bledar Bujupi - French Horn; Meriton Ferati - Tuba.
Parkuristë: Vigan Osmani, Ardit Hasangjekaj, Arbër Bajrami, Leonor Pacolli,  Rrezart Sertolli
Animatore: Vjosa Malokaj, Egzona Salihu, Fiona Gllavica.
 

21:30
FOLEJA E HAPUR Tingujt e Ilir Bajrit dhe miqve të tij Vendi: Teatri ODA

Tingujt e Ilir Bajrit dhe miqve të tij që do të hapin Festivalin dhe programin e mbrëmjeve në parkingun e Teatrit ODA

FOLEJA E HAPUR është quajtur programi i mbrëmjeve në Teatrin ODA që janë pikëtakimet e natës të publikut me artistët

19:30
TI JE MBI GJITHÇKA [KOSOVË] Alban MujaVendi: Mbikalim nga ana e Shkollës së Mesme të Mjekësisë "Ali Sokoli"

Aksion në hapësirë publike. Artisti Alban Muja ju fton të mbikaloni te rrethrrotullimi. Zhvendosje e adhuruesve te artit në një ambient që është ndërtuar për lëvizjen e qytetarëve.

Mbikalimi më i madh dhe i vetmi që është ndërtuar në njërën prej rrugëve më të frekuentuara si duket nuk është përgjigja e duhur për kërkesat e qytetarëve. Pyetja e paevitueshme është çfarë studimi është bërë para ndërtimit të këtij mbikalimi të kushtueshëm. 

Në “Ti je mbi gjithçka“ Alban Muja ju fton që të paktën për një orë mbikalimi të ketë 'mysafirët' e vet.  Shijojeni këtë eksperiencë premierë për ju, besojmë.

E hënë, 7 shtator ora 20:00, rr. Fehmi Lladrovci - Hyrja në Mbikalim nga ana e Shkollës së Mesme të Mjekësisë "Ali Sokoli"
 

20:45
Loja Shqipëri - Portugali në ekran të madh Tifozët dhe artistëtVendi: Teatri ODA

E hënë, 7 shtator ora 20:45 loja Shqipëri - Portugali në ekran të madh ku së bashku tifozë, artistë dhe publiku i Festivalit mund t'i ndjekin emocionet e e Shqipërisë para kualifikimit për Euro2016.

FOLEJA E HAPUR është quajtur programi i mbrëmjeve në Teatrin ODA që janë pikëtakimet e natës të publikut me artistët

22:30
FOLEJA E HAPUREdona Reshitaj dhe grupiVendi: Teatri ODA

E mërkurë, 9 shtator ora 22:00 Edona Reshitaj dhe grupi i saj na përcjellin me atmosferën e mahnitshme pas ditës me plot aktivitete. 

FOLEJA E HAPUR është quajtur programi i mbrëmjeve në Teatrin ODA që janë pikëtakimet e natës të publikut me artistët

14:00
BISEDË E HAPURAlban Muja, Grupi Haveit dhe Prishtina BrassVendi: Teatrin ODA

BISEDË E HAPUR  është pjesa e programit ku mund të dëgjoni më shumë prej vetë artistëve dhe të bashkëbisedoni me ta për artin në hapësirë publike, për qasjet e tyre, për atë që mungon dhe për atë që na pengon, prezantime e punëtori. 

16:00 - 20:00
TUNGJATJETA DHE MIRUPAFSHIM [AUSTRI, KOSOVË] Kunstlabor: Julia Laggner, Edith Draxl, Wolfgang Rappel, Andrea Fischer
Teatri ODA: Florent Mehmeti
Përkthimi në shqip: Vilson Marku
Vendi: Sheshi te Komuna e Prishtinës

Instalacion interaktiv. Njerëzit vijnë dhe shkojnë, migrimi është fenomen botëror me motivime të ndryshme: Njerëzit lëvizin nga një vend në tjetrin, nga fshati në qytet. Këto lëvizje shpesh kanë efekt në statusin shoqëror të njerëzve, duke rezultuar gjithashtu me lëvizje brenda klasave shoqërore dhe konteksteve përpos lëvizjeve gjeografike. Në “Tungjatjeta dhe Mirupafshim” Kunstlabor nga Graci, Austria dhe Teatri ODA nga Prishtina dokumentojnë rrëfime individuale të mbërritjeve dhe shkuarjeve rreth e përqark Evropës - udhëtimet filluan nga Marsi 2013 – dhe ato depërtojnë në rrënjët e fenomenit të migrimit, duke analizuar ndryshimin që ndodh në kontekstin gjeografik dhe social në shumë rajone të Evropës.
Brenda "Aeropolisit" (të krijuar nga Marco Canevvacci nga Plastique Fantastique, Berlin, Gjermani) publiku ftohet të lëvizë brenda balonit për të përjetuar artistikisht këto rrëfime duke shtuar edhe përvojën e tyre..

Kunstlabor: Julia Laggner, Edith Draxl, Wolfgang Rappel, Andrea Fischer
Teatri ODA: Florent Mehmeti

Përkthimi në shqip: Vilson Marku


E martë, 8 shtator prej orës 16:00 - 20:00
E mërkurë, 9 shtator prej orës 10:00 - 13:00 dhe prej orës 18:00- 21:00
E enjte, 10 shtator prej orës 10:00 - 13:00

Sheshi te Komuna e Prishtinës - Përmendorja (në Aeropolis)

http://www.kunstlabor.net/
http://www.uni-t.org/
www.teatrioda.com

TUNGJATJETA DHE MIRUPAFSHIM ka pasur ndihmë për rezidencë nga rrjeti IN SITU në kuadër të projektit META. Ky projekt është financuar me ndihmën e Komisionit Evropian (DPAK – Programi Kultura)

 

19:00
SHOEINING [KOSOVË] Performancë nga Haveit Vendi: Plateau of PTK building in Dardania

Performancë nga Haveit e konceptuar për t'u performuar në hapësira të ndryshme publike. Duke sfiduar çka është private e çka publike, Haveit ju fton për një përjetim, për një shërbim personal me rrëfime e përjetime personale e intime. Zbuloni shërbimin pothuajse të zhdukur në ambientin publik.  Por, a janë zhdukur  edhe nënshtrimi e dhuna?

Ejani dhe zbulojeni vetë:

E martë, 8 shtator prej orës 19:00 - Platoja para PTK - Dardani
E mërkurë, 9 shtator prej orës 18:00 - Sheshi Zahir Pajaziti, apo
E premte, 11 shtator prej orës 17:00 - Sheshi Ibrahim Rugova


HAVEIT (Alketa Sylaj, Hana Qena, Vesa Qena, Arbërore Sylaj) është një grup që synojnë të shkojnë përtej kënaqësisë ditore e kodeve morale dhe refuzojnë të pajtohen me çështjet që ju serviren.
Ato nuk bëjnë gjë tjetër përpos që tregojnë rrëfimet e tyre dhe tuajat! Grupi është formuar më 2011 në Prishtinë.


https://www.facebook.com/haveit

 

21:00
FOLEJA E HAPURGrupi ZhabaVendi: Teatri ODA

E martë, 8 shtator ora 21:00 Koncert me muzikë alternative nga Grupi Zhaba, për të vazhduar me DJ Toma me eksperimental dhe electro. 

FOLEJA E HAPUR është quajtur programi i mbrëmjeve në Teatrin ODA që janë pikëtakimet e natës të publikut me artistët

BISEDË E HAPURKunstlabor nga Graci i Austrisë Vendi: Brenda në "Aeropolis" në Sheshin te Komuna e Prishtinës - Përmendorja

BISEDË E HAPUR  është pjesa e programit ku mund të dëgjoni më shumë prej vetë artistëve dhe të bashkëbisedoni me ta për artin në hapësirë publike, për qasjet e tyre, për atë që mungon dhe për atë që na pengon, prezantime e punëtori. 

23:00
FOLEJA E HAPURDJ TomaVendi: Teatri ODA

E martë, 8 shtator ora 21:00 Koncert me muzikë alternative nga GrupiZhaba, për të vazhduar me DJ Toma me eksperimental dhe electro. 

FOLEJA E HAPUR është quajtur programi i mbrëmjeve në Teatrin ODA që janë pikëtakimet e natës të publikut me artistët

 

10:00 - 13:00
TUNGJATJETA DHE MIRUPAFSHIM [AUSTRI, KOSOVË] Kunstlabor: Julia Laggner, Edith Draxl, Wolfgang Rappel, Andrea Fischer
Teatri ODA: Florent Mehmeti
Përkthimi në shqip: Vilson Marku
Vendi: Sheshi te Komuna e Prishtinës

Instalacion interaktiv. Njerëzit vijnë dhe shkojnë, migrimi është fenomen botëror me motivime të ndryshme: Njerëzit lëvizin nga një vend në tjetrin, nga fshati në qytet. Këto lëvizje shpesh kanë efekt në statusin shoqëror të njerëzve, duke rezultuar gjithashtu me lëvizje brenda klasave shoqërore dhe konteksteve përpos lëvizjeve gjeografike. Në “Tungjatjeta dhe Mirupafshim” Kunstlabor nga Graci, Austria dhe Teatri ODA nga Prishtina dokumentojnë rrëfime individuale të mbërritjeve dhe shkuarjeve rreth e përqark Evropës - udhëtimet filluan nga Marsi 2013 – dhe ato depërtojnë në rrënjët e fenomenit të migrimit, duke analizuar ndryshimin që ndodh në kontekstin gjeografik dhe social në shumë rajone të Evropës.
Brenda "Aeropolisit" (të krijuar nga Marco Canevvacci nga Plastique Fantastique, Berlin, Gjermani) publiku ftohet të lëvizë brenda balonit për të përjetuar artistikisht këto rrëfime duke shtuar edhe përvojën e tyre..

Kunstlabor: Julia Laggner, Edith Draxl, Wolfgang Rappel, Andrea Fischer
Teatri ODA: Florent Mehmeti

Përkthimi në shqip: Vilson Marku


E martë, 8 shtator prej orës 16:00 - 20:00
E mërkurë, 9 shtator prej orës 10:00 - 13:00 dhe prej orës 18:00- 21:00
E enjte, 10 shtator prej orës 10:00 - 13:00

Sheshi te Komuna e Prishtinës - Përmendorja (në Aeropolis)

http://www.kunstlabor.net/
http://www.uni-t.org/
www.teatrioda.com

TUNGJATJETA DHE MIRUPAFSHIM ka pasur ndihmë për rezidencë nga rrjeti IN SITU në kuadër të projektit META. Ky projekt është financuar me ndihmën e Komisionit Evropian (DPAK – Programi Kultura)

 

17:00
MURET E PADUKSHME [KOSOVË, MBRETËRI E BASHKUAR,FRANCË, AUSTRI]Vendi: Hapësira te Biblioteka Kombëtare e Kosovës

Përvojë teatrore e veçantë e gëzimit dhe hidhërimit që ndodh mes mureve të padukshme. Një pasaportë ju lëshohet për të pasur qasje në këtë udhëtim të krijuar nga jeta e vërtetë e Kosovës.
“Muret e padukshme” është në rrëfim i veçantë i njerëzve të ngujuar, në izolim, të rrethuar me mure të padukshme. Rrëfimet e treguara nga kohët e luftës në Kosovë  janë pjesë e përvojës jetësore të aktorëve dhe miqve e familjeve të tyre. Publikut i jepet një pasaportë që i shpie ata në një udhëtim prekës dhe intim ku zbulohet izolimi dhe shtypja fizike e psikologjike, pamundësia për të shijuar të drejta bazike njerëzore si dhe gëzime të lirive të vogla. Një produksion vërtetë ndërkombëtar i përkrahur nga rrjeti IN SITU \"Muret e padukshme\" është zhvilluar nga Teatri ODA në bashkëpunim me artistë nga Mbretëria e Bashkuar, Franca e Austria. Është dhënë me shumë sukses premierë në Festivalin Oerol në Holandë dhe ka performuar 28 herë gjatë festivalit. 
\"Muret e padukshme\" gjithashtu është shfaqur në Festivalin e Edinburgut në kuadër të programit të Summerhall, që është ndër vendet më prestigjioze të Festivalit të Edinburgut. Në shenjë respekti dhe solidarizimi me shfaqjen dhe Teatrin ODA, Summerhall kanë ngritur flamurin e Kosovës dhe atë kombëtar mbi ndërtesën e tyre, gjë e cila nuk është ndonjë traditë apo zakon por është bërë enkas pas përjetimit të shfaqjes nga drejtori dhe pronari, z. Robert McDowel. Flamujt kanë vazhduar të valojnë gjatë gjithë muajit të festivalit të Edinburgut.

[R]  Për të siguruar vendin tuaj ju duhet të merrni biletën (Falas)  në Teatrin ODA. \"Muret e padukshme\" jepet në dy termine:

E mërkurë, 9 shtator ora 17:00, dhe
E mërkurë, 9 shtator ora 18:00.

Hapësira te Biblioteka Kombëtare e Kosovës

Producentë: Florent Mehmeti, Lirak Çelaj, Teatri ODA, Prishtinë
Producent ndërkombëtar: Neil Butler, UZ Arts, Glasgow, Britani e Madhe
Regjisor: Florent Mehmeti, Kosovë
Bashkëregjisor: Jon Beedell, Britania e Madhe
Artistë vizuel dhe instalacioni: Henry Jesionka, Austri / Kanada dhe Veton Gusia, Kosovë
Koreograf: Ali Salmi, Francë
Muzika: Armend Xhaferi, Kosovë
Aktorë: Eshref Durmishi, Kushtrim Qerimi, Liridona Shehu, Semira Latifi dhe Gani Rrahmani


www.teatrioda.com 
 

18:00
MURET E PADUKSHME [KOSOVË, MBRETËRI E BASHKUAR,FRANCË, AUSTRI]Vendi: Hapësira te Biblioteka Kombëtare e Kosovës

Përvojë teatrore e veçantë e gëzimit dhe hidhërimit që ndodh mes mureve të padukshme. Një pasaportë ju lëshohet për të pasur qasje në këtë udhëtim të krijuar nga jeta e vërtetë e Kosovës.
“Muret e padukshme” është në rrëfim i veçantë i njerëzve të ngujuar, në izolim, të rrethuar me mure të padukshme. Rrëfimet e treguara nga kohët e luftës në Kosovë  janë pjesë e përvojës jetësore të aktorëve dhe miqve e familjeve të tyre. Publikut i jepet një pasaportë që i shpie ata në një udhëtim prekës dhe intim ku zbulohet izolimi dhe shtypja fizike e psikologjike, pamundësia për të shijuar të drejta bazike njerëzore si dhe gëzime të lirive të vogla. Një produksion vërtetë ndërkombëtar i përkrahur nga rrjeti IN SITU "Muret e padukshme" është zhvilluar nga Teatri ODA në bashkëpunim me artistë nga Mbretëria e Bashkuar, Franca e Austria. Është dhënë me shumë sukses premierë në Festivalin Oerol në Holandë dhe ka performuar 28 herë gjatë festivalit. 
"Muret e padukshme" gjithashtu është shfaqur në Festivalin e Edinburgut në kuadër të programit të Summerhall, që është ndër vendet më prestigjioze të Festivalit të Edinburgut. Në shenjë respekti dhe solidarizimi me shfaqjen dhe Teatrin ODA, Summerhall kanë ngritur flamurin e Kosovës dhe atë kombëtar mbi ndërtesën e tyre, gjë e cila nuk është ndonjë traditë apo zakon por është bërë enkas pas përjetimit të shfaqjes nga drejtori dhe pronari, z. Robert McDowel. Flamujt kanë vazhduar të valojnë gjatë gjithë muajit të festivalit të Edinburgut.

[R]  Për të siguruar vendin tuaj ju duhet të merrni biletën (Falas)  në Teatrin ODA. "Muret e padukshme" jepet në dy termine:

E mërkurë, 9 shtator ora 17:00, dhe
E mërkurë, 9 shtator ora 18:00.

Hapësira te Biblioteka Kombëtare e Kosovës

Producentë: Florent Mehmeti, Lirak Çelaj, Teatri ODA, Prishtinë
Producent ndërkombëtar: Neil Butler, UZ Arts, Glasgow, Britani e Madhe
Regjisor: Florent Mehmeti, Kosovë
Bashkëregjisor: Jon Beedell, Britania e Madhe
Artistë vizuel dhe instalacioni: Henry Jesionka, Austri / Kanada dhe Veton Gusia, Kosovë
Koreograf: Ali Salmi, Francë
Muzika: Armend Xhaferi, Kosovë
Aktorë: Eshref Durmishi, Kushtrim Qerimi, Liridona Shehu, Semira Latifi dhe Gani Rrahmani


www.teatrioda.com 
 

TUNGJATJETA DHE MIRUPAFSHIM [AUSTRI, KOSOVË] Kunstlabor: Julia Laggner, Edith Draxl, Wolfgang Rappel, Andrea Fischer
Teatri ODA: Florent Mehmeti
Përkthimi në shqip: Vilson Marku
Vendi: Sheshi te Komuna e Prishtinës

Instalacion interaktiv. Njerëzit vijnë dhe shkojnë, migrimi është fenomen botëror me motivime të ndryshme: Njerëzit lëvizin nga një vend në tjetrin, nga fshati në qytet. Këto lëvizje shpesh kanë efekt në statusin shoqëror të njerëzve, duke rezultuar gjithashtu me lëvizje brenda klasave shoqërore dhe konteksteve përpos lëvizjeve gjeografike. Në “Tungjatjeta dhe Mirupafshim” Kunstlabor nga Graci, Austria dhe Teatri ODA nga Prishtina dokumentojnë rrëfime individuale të mbërritjeve dhe shkuarjeve rreth e përqark Evropës - udhëtimet filluan nga Marsi 2013 – dhe ato depërtojnë në rrënjët e fenomenit të migrimit, duke analizuar ndryshimin që ndodh në kontekstin gjeografik dhe social në shumë rajone të Evropës.
Brenda "Aeropolisit" (të krijuar nga Marco Canevvacci nga Plastique Fantastique, Berlin, Gjermani) publiku ftohet të lëvizë brenda balonit për të përjetuar artistikisht këto rrëfime duke shtuar edhe përvojën e tyre..

Kunstlabor: Julia Laggner, Edith Draxl, Wolfgang Rappel, Andrea Fischer
Teatri ODA: Florent Mehmeti

Përkthimi në shqip: Vilson Marku


E martë, 8 shtator prej orës 16:00 - 20:00
E mërkurë, 9 shtator prej orës 10:00 - 13:00 dhe prej orës 18:00- 21:00
E enjte, 10 shtator prej orës 10:00 - 13:00

Sheshi te Komuna e Prishtinës - Përmendorja (në Aeropolis)

http://www.kunstlabor.net/
http://www.uni-t.org/
www.teatrioda.com

TUNGJATJETA DHE MIRUPAFSHIM ka pasur ndihmë për rezidencë nga rrjeti IN SITU në kuadër të projektit META. Ky projekt është financuar me ndihmën e Komisionit Evropian (DPAK – Programi Kultura)

 

SHOEINING [KOSOVË]Performancë nga Haveit Vendi: Sheshi Zahir Pajaziti

Performancë nga Haveit e konceptuar për t'u performuar në hapësira të ndryshme publike. Duke sfiduar çka është private e çka publike, Haveit ju fton për një përjetim, për një shërbim personal me rrëfime e përjetime personale e intime. Zbuloni shërbimin pothuajse të zhdukur në ambientin publik.  Por, a janë zhdukur  edhe nënshtrimi e dhuna?

Ejani dhe zbulojeni vetë:

E martë, 8 shtator prej orës 19:00 - Platoja para PTK - Dardani
E mërkurë, 9 shtator prej orës 18:00 - Sheshi Zahir Pajaziti, apo
E premte, 11 shtator prej orës 17:00 - Sheshi Ibrahim Rugova


HAVEIT (Alketa Sylaj, Hana Qena, Vesa Qena, Arbërore Sylaj) është një grup që synojnë të shkojnë përtej kënaqësisë ditore e kodeve morale dhe refuzojnë të pajtohen me çështjet që ju serviren.
Ato nuk bëjnë gjë tjetër përpos që tregojnë rrëfimet e tyre dhe tuajat! Grupi është formuar më 2011 në Prishtinë.


https://www.facebook.com/haveit

 

21:00
BISEDË E HAPURMarco Canevacci dhe Plastique Fantastique nga Berlini, GjermaniVendi: Brenda në "Aeropolis" në Sheshin te Komuna e Prishtinës - Përmendorja

BISEDË E HAPUR  është pjesa e programit ku mund të dëgjoni më shumë prej vetë artistëve dhe të bashkëbisedoni me ta për artin në hapësirë publike, për qasjet e tyre, për atë që mungon dhe për atë që na pengon, prezantime e punëtori. 

22:00
FOLEJA E HAPURDJ - Urban FM NightVendi: Teatri ODA

FOLEJA E HAPUR është quajtur programi i mbrëmjeve në Teatrin ODA që janë pikëtakimet e natës të publikut me artistët
 

10:00 - 13:00
TUNGJATJETA DHE MIRUPAFSHIM [AUSTRI, KOSOVË]Kunstlabor: Julia Laggner, Edith Draxl, Wolfgang Rappel, Andrea Fischer
Teatri ODA: Florent Mehmeti
Përkthimi në shqip: Vilson Marku
Vendi: Sheshi te Komuna e Prishtinës

Instalacion interaktiv. Njerëzit vijnë dhe shkojnë, migrimi është fenomen botëror me motivime të ndryshme: Njerëzit lëvizin nga një vend në tjetrin, nga fshati në qytet. Këto lëvizje shpesh kanë efekt në statusin shoqëror të njerëzve, duke rezultuar gjithashtu me lëvizje brenda klasave shoqërore dhe konteksteve përpos lëvizjeve gjeografike. Në “Tungjatjeta dhe Mirupafshim” Kunstlabor nga Graci, Austria dhe Teatri ODA nga Prishtina dokumentojnë rrëfime individuale të mbërritjeve dhe shkuarjeve rreth e përqark Evropës - udhëtimet filluan nga Marsi 2013 – dhe ato depërtojnë në rrënjët e fenomenit të migrimit, duke analizuar ndryshimin që ndodh në kontekstin gjeografik dhe social në shumë rajone të Evropës.
Brenda "Aeropolisit" (të krijuar nga Marco Canevvacci nga Plastique Fantastique, Berlin, Gjermani) publiku ftohet të lëvizë brenda balonit për të përjetuar artistikisht këto rrëfime duke shtuar edhe përvojën e tyre..

Kunstlabor: Julia Laggner, Edith Draxl, Wolfgang Rappel, Andrea Fischer
Teatri ODA: Florent Mehmeti

Përkthimi në shqip: Vilson Marku


E martë, 8 shtator prej orës 16:00 - 20:00
E mërkurë, 9 shtator prej orës 10:00 - 13:00 dhe prej orës 18:00- 21:00
E enjte, 10 shtator prej orës 10:00 - 13:00

Sheshi te Komuna e Prishtinës - Përmendorja (në Aeropolis)

http://www.kunstlabor.net/
http://www.uni-t.org/
www.teatrioda.com

TUNGJATJETA DHE MIRUPAFSHIM ka pasur ndihmë për rezidencë nga rrjeti IN SITU në kuadër të projektit META. Ky projekt është financuar me ndihmën e Komisionit Evropian (DPAK – Programi Kultura)

 

11:00 - 14:00
THE SPEAKERS ('FOLËSIT'/'ALTOPARLANTËT') Për t'i dhënë zë të pathënave. [BRITANI E MADHE]Artisti kryesor: Thor McIntyre-Burnie (Aswarm)
Bashkë-Artist: Toby Jarvis (Aswarm)
Vendi: Bulevardi Nënë Tereza

Instalacion. 'The Speakers' është proces i angazhimit dhe instalacion fizik në të njëjtën kohë.
Popullon një hapësirë publike dhe përkohësisht e transformon atë në një lloj larve mes njerëzve dhe hapësirës, të vërtetë dhe digjitalë, të kaluarës dhe të tashmes. lokale dhe globale. Inspiruar nga roli i Twitter-it në lëvizjet revolucionare, kjo punë artistike fokusohet rreth fjalëve të njerëzve që mbrojnë të drejtën e tyre të "flasin hapur' si dhe eksploron 'koreografinë e mbledhisë' në epokën digjitale.
 
“The Speakers” ka sjellë një paradoks fascinant që përbëhet prej emocioneve të ngjeshura apo mendimeve komplekse të kondenzuara në 140 shkronja si dhe shpërndarjes të realitetit të vrazhdë përmes mënyrave më jo reale të mundshme. E gjitha ndodh në një ambient të tymosur ku performanca ziet sikur çaji në stufë, të rrethuar me altoparlantë që transmetojnë këto fjali intriguese nga interneti dhe realiteti lokal. Në këtë skenar ky tekst i lirshëm shndërrohet në zë njeriu që zhvendos botën tonë në një tjetër, duke i hequr për një moment barrierat mes botës digjitale dhe realitetit të jetës njerëzore"  

Instalacioni prezanton një tufë zërash, secila duke pluskuar nën ombrellë, duke folur fragmente të shkurtra tekstesh, të realizuara me zë dhe me dritë. Të mbledhur rreth stufës së vërtetë - ibrik që ziejnë çaj mente - ato okupojnë hapësirën publike dhe i japin zë të pathënave. Çdo nyje ofron shprehje brenda të cilave jemi të ftuar të shëtisim. Duke ecur përmes tyre - përderisa krijohet tema - secili shteg i yni përmes tyre, si dhe konteksti që përmbajnë, krijojnë së bashku fije shprehjesh personale e të reja të një meta-narrativi.

‘The Speakers’ ofron një mekanizëm për njerëzit që të eksplorojnë realitetin publik të paprekshëm të mediave sociale në një ambient të prekshëm  e të vërtetë me kontekst lokal. Përmbajta krijohet nga 'makro' perspektiva që na ofron interneti dhe lëvizjet sociale si dhe 'mikro' perspektiva e asaj që është shumë personale dhe shumë lokale.
Duke shkruar mbi materialin arkivor të mbledhur për kohë të gjatë, në Prishtinë, kjo punë artistike do të përmbledh përmbajtje të njerëzve që mbrojnë lirinë e shprehjes dhe lirinë e lëvizjes.

Artisti Thor McIntyre dhe Aswarm synojnë të krijojnë mjete që njerëzit të mund të ri vlerësojnë potencialin që na jep hapësira publike si dhe të eksplorojnë marrëdhënien mes zërit dhe vendit apo hapësirës.

"The speakers" në Festivalin HAPU në Prishtinë është organizuar në bashkëpunim me Këshillin Britanik
 
Artisti kryesor: Thor McIntyre-Burnie (Aswarm)
Bashkë-Artist: Toby Jarvis (Aswarm)
 
E enjte, 10 shtator prej orës 11:00 - 14:00 dhe prej orës 17:00 - 21:00
E premte, 11 shtator prej orës 10:00 - 13:00 dhe prej orës 17:00 - 21:00
E shtunë, 12 shtator prej orës 10:00 - 13:00 dhe prej orës 17:00 - 21:00

Bulevardi Nënë Tereza - prapa Skenderbeut
 

http://www.aswarm.com/

 

14:00
ARTI NË HAPËSIRË PUBLIKE NË KOSOVË - DEBAT i HAPURKrijimi artistik në hapësirë publikeVendi: Teatri ODA

DEBAT i HAPUR

E enjte, 10 shtator ora 14:00 - Teatri ODA

Krijimi artistik në hapësirë publike. Roli i qyteteve dhe autoriteteve kulturore dhe përgjegjësinë e tyre për të ofruar jetë kulturore në hapësirën publike të qytetarëve të tyre. Aspektet kuratoriale të planifikimit, krijimit dhe programimit të punës artistike në hapësirë publike. Debati gjithashtu do të sfidojë edhe çështjen e kualitetit të iniciativave për punë artistike në hapësirë publike, a është artisti i vetëdijshëm për një hapësirë specifike publike ku ai/ajo dëshiron të prezantojë punën artistike, si të krijojmë dhe të marrim vendim për punë të përhershme në hapësirë publike, si të shfrytëzohen intervenimet e përkohshme, çfarë marrëdhënie kanë ato me ofertën kulturore të qyteteve apo fshatrave e lokaliteteve tjera? A është hapësira publike një zëvendësim i mirë i ndërtesave që mungojnë për prezentim të punës artistike?  Këto pyetje do të nxjerrin një listë rekomandimesh për politikë bërësit që ta kenë parasysh gjatë planifikimit të tyre të jetës së qytetarëve në hapësirë publike, duke propozuar modele të strukturimit dhe zhvillimit të sektorit kulturor në Kosovë për te pasur efekte afatgjate prej të cilave do të kishte përfitime për vetë qytetarët dhe kualitetin e jetës së tij shoqërore.

Ju ftojmë të kontribuoni në këtë debat duke diskutuar mbi këto dhe çështje tjera që kanë të bëjnë me krijimet artistike në hapësirë publike.


Moderator:
Florent Mehmeti, Drejtor artistik, HAPU Prishtinë.

Panelistë:
Werrner Schrempf, Drejtor artistik, La Strada Festival, Graz, Austri.
Hugo Bergs, Koordinator artistik, TAKT Dommelhof, Belgjikë
Saranda Bogujevci, Drejtoreshë për Kulturë në Komunën e Prishtinës
 

17:00 - 21:00
THE SPEAKERS ('FOLËSIT'/'ALTOPARLANTËT') Për t'i dhënë zë të pathënave. [BRITANI E MADHE]Artisti kryesor: Thor McIntyre-Burnie (Aswarm)
Bashkë-Artist: Toby Jarvis (Aswarm)
Vendi: Bulevardi Nënë Tereza

Instalacion. 'The Speakers' është proces i angazhimit dhe instalacion fizik në të njëjtën kohë.
Popullon një hapësirë publike dhe përkohësisht e transformon atë në një lloj larve mes njerëzve dhe hapësirës, të vërtetë dhe digjitalë, të kaluarës dhe të tashmes. lokale dhe globale. Inspiruar nga roli i Twitter-it në lëvizjet revolucionare, kjo punë artistike fokusohet rreth fjalëve të njerëzve që mbrojnë të drejtën e tyre të "flasin hapur' si dhe eksploron 'koreografinë e mbledhisë' në epokën digjitale.
 
“The Speakers” ka sjellë një paradoks fascinant që përbëhet prej emocioneve të ngjeshura apo mendimeve komplekse të kondenzuara në 140 shkronja si dhe shpërndarjes të realitetit të vrazhdë përmes mënyrave më jo reale të mundshme. E gjitha ndodh në një ambient të tymosur ku performanca ziet sikur çaji në stufë, të rrethuar me altoparlantë që transmetojnë këto fjali intriguese nga interneti dhe realiteti lokal. Në këtë skenar ky tekst i lirshëm shndërrohet në zë njeriu që zhvendos botën tonë në një tjetër, duke i hequr për një moment barrierat mes botës digjitale dhe realitetit të jetës njerëzore"  

Instalacioni prezanton një tufë zërash, secila duke pluskuar nën ombrellë, duke folur fragmente të shkurtra tekstesh, të realizuara me zë dhe me dritë. Të mbledhur rreth stufës së vërtetë - ibrik që ziejnë çaj mente - ato okupojnë hapësirën publike dhe i japin zë të pathënave. Çdo nyje ofron shprehje brenda të cilave jemi të ftuar të shëtisim. Duke ecur përmes tyre - përderisa krijohet tema - secili shteg i yni përmes tyre, si dhe konteksti që përmbajnë, krijojnë së bashku fije shprehjesh personale e të reja të një meta-narrativi.

‘The Speakers’ ofron një mekanizëm për njerëzit që të eksplorojnë realitetin publik të paprekshëm të mediave sociale në një ambient të prekshëm  e të vërtetë me kontekst lokal. Përmbajta krijohet nga 'makro' perspektiva që na ofron interneti dhe lëvizjet sociale si dhe 'mikro' perspektiva e asaj që është shumë personale dhe shumë lokale.
Duke shkruar mbi materialin arkivor të mbledhur për kohë të gjatë, në Prishtinë, kjo punë artistike do të përmbledh përmbajtje të njerëzve që mbrojnë lirinë e shprehjes dhe lirinë e lëvizjes.

Artisti Thor McIntyre dhe Aswarm synojnë të krijojnë mjete që njerëzit të mund të ri vlerësojnë potencialin që na jep hapësira publike si dhe të eksplorojnë marrëdhënien mes zërit dhe vendit apo hapësirës.

"The speakers" në Festivalin HAPU në Prishtinë është organizuar në bashkëpunim me Këshillin Britanik
 
Artisti kryesor: Thor McIntyre-Burnie (Aswarm)
Bashkë-Artist: Toby Jarvis (Aswarm)
 
E enjte, 10 shtator prej orës 11:00 - 14:00 dhe prej orës 17:00 - 21:00
E premte, 11 shtator prej orës 10:00 - 13:00 dhe prej orës 17:00 - 21:00
E shtunë, 12 shtator prej orës 10:00 - 13:00 dhe prej orës 17:00 - 21:00

Bulevardi Nënë Tereza - prapa Skenderbeut
 

http://www.aswarm.com/

 

21:00
HAPËSIRË JETIKE [SHQIPËRI] Dance performancëVendi: Sheshi Ibrahim Rugova

Dance performancë nga koreografi i mirënjohur shqiptar Gjergj Prevazi dhe Albanian Dancetheater Company ndodh brenda dhe përreth Aeropolisit (krijuar prej Marco Canevaccit nga Plastique Fantastique të Berlinit, Gjermani). Tetë kërcimtarë eksplorojnë mundësitë e kombinimit në tre në një hapësirë të caktuar. Kontakti, qëndrueshmëria fizike, balanca, ndjeshmëria dhe emocioni përshkojnë gjithë shfaqjen nëpërmjet një dansi që nuk tregon një ngjarje por kërkon të përcjellë emocione e ndjesi të tetë trupave të ndryshëm në energji, sensibilitet e formë. Ky kërkim artistik synon harmoni fluide, përcjellje energjie dhe mbështetje për njëri-tjetrin, nisur nga imazhe nga eksperienca  personale të vetë kërcimtareve në një eksplorim hapësinor, jetik e ideor.

Koreograf: Gjergj Prevazi
Interpretojnë: Akreoma Saliu, Rosella Pellicciotti, Robert Nuha, Alba Hoxha, Fjorald Doci, Evisa Lazri, Lirjana Alhasa, Sandiola Dizdari

E enjte, 10 shtator ora 21:00 - Sheshi Ibrahim Rugova

http://www.dancealbfest.com/
 

22:00
AEROPOLIS [GJERMANI] PLASTIQUE FANTASTIQUE
Platformë për arkitekturë të përkohshme
Vendi: Sheshi Ibrahim Rugova

Instalacion. Arkitektura e një strukture njështresore të pneumatikut (balonit) prej rreth 100 m2 është dizajnuar në atë mënyrë që të mundësojë mobilitet dhe fleksibilitet maksimal përgjatë tri ndaljeve të tij në tri lokacione të ndryshme të Prishtinës  - Sheshi te Komuna e Prishtinës - Përmendorja , Sheshi Ibrahim Rugova Dhe Ulpiana - Fontana. Për më shumë ky instalacion ndërron formën e tij duke u futur dhe duke u adaptuar në ambientin ekzistues urban e natyral – duke i spikatur këto ambiente të caktuara publike përmes fokusimit në to. AEROPOLIS ofron një platformë komunikuese për të përjetuar një numër të larmishëm aktivitetesh duke ndërruar pamje dhe përmbajtje, të sajuar në bashkëpunim me Festivalin HAPU: dance performancë dhe instalacion brenda e jashtë; performanca; video projeksione, biseda, prezantime e punëtori. Komuniteti i AEROPOLISIT frymon një jetë të re në qytet dhe e bënë të padukshmen të dukshme.

AEROPOLIS është projekt i Plastique Fantastique dhe është sjellë në Festivalin HAPU në bashkëpunim me Ambasadën e Republikës Gjermane në Prishtinë  


Koncepti: Marco Canevacci
Dizajni: Yena Young
Dizajni i zërit: Marco Barotti
Video projeksionet: Simone Serlenga


VIDEO PROJEKSIONE:
E enjte, 10 shtator ora 22:00 - Sheshi Ibrahim Rugova
E premte, 12 shtator ora 21:00 - Ulpiana (Fontana)

Prezantim i punës së Plastique fantastique dhe bisedë me artistët:
E mërkurë, 9 shtator ora 21:00 brenda në "Aeropolis" në Sheshin te Komuna e Prishtinës - Përmendorja.

PLASTIQUE FANTASTIQUE
Platformë për arkitekturë të përkohshme

http://www.plastique-fantastique.de/
 

10:00 - 13:00
THE SPEAKERS ('FOLËSIT'/'ALTOPARLANTËT') Për t'i dhënë zë të pathënave. [BRITANI E MADHE]Artisti kryesor: Thor McIntyre-Burnie (Aswarm)
Bashkë-Artist: Toby Jarvis (Aswarm)
Vendi: Bulevardi Nënë Tereza

Instalacion. 'The Speakers' është proces i angazhimit dhe instalacion fizik në të njëjtën kohë.
Popullon një hapësirë publike dhe përkohësisht e transformon atë në një lloj larve mes njerëzve dhe hapësirës, të vërtetë dhe digjitalë, të kaluarës dhe të tashmes. lokale dhe globale. Inspiruar nga roli i Twitter-it në lëvizjet revolucionare, kjo punë artistike fokusohet rreth fjalëve të njerëzve që mbrojnë të drejtën e tyre të "flasin hapur' si dhe eksploron 'koreografinë e mbledhisë' në epokën digjitale.
 
“The Speakers” ka sjellë një paradoks fascinant që përbëhet prej emocioneve të ngjeshura apo mendimeve komplekse të kondenzuara në 140 shkronja si dhe shpërndarjes të realitetit të vrazhdë përmes mënyrave më jo reale të mundshme. E gjitha ndodh në një ambient të tymosur ku performanca ziet sikur çaji në stufë, të rrethuar me altoparlantë që transmetojnë këto fjali intriguese nga interneti dhe realiteti lokal. Në këtë skenar ky tekst i lirshëm shndërrohet në zë njeriu që zhvendos botën tonë në një tjetër, duke i hequr për një moment barrierat mes botës digjitale dhe realitetit të jetës njerëzore"  

Instalacioni prezanton një tufë zërash, secila duke pluskuar nën ombrellë, duke folur fragmente të shkurtra tekstesh, të realizuara me zë dhe me dritë. Të mbledhur rreth stufës së vërtetë - ibrik që ziejnë çaj mente - ato okupojnë hapësirën publike dhe i japin zë të pathënave. Çdo nyje ofron shprehje brenda të cilave jemi të ftuar të shëtisim. Duke ecur përmes tyre - përderisa krijohet tema - secili shteg i yni përmes tyre, si dhe konteksti që përmbajnë, krijojnë së bashku fije shprehjesh personale e të reja të një meta-narrativi.

‘The Speakers’ ofron një mekanizëm për njerëzit që të eksplorojnë realitetin publik të paprekshëm të mediave sociale në një ambient të prekshëm  e të vërtetë me kontekst lokal. Përmbajta krijohet nga 'makro' perspektiva që na ofron interneti dhe lëvizjet sociale si dhe 'mikro' perspektiva e asaj që është shumë personale dhe shumë lokale.
Duke shkruar mbi materialin arkivor të mbledhur për kohë të gjatë, në Prishtinë, kjo punë artistike do të përmbledh përmbajtje të njerëzve që mbrojnë lirinë e shprehjes dhe lirinë e lëvizjes.

Artisti Thor McIntyre dhe Aswarm synojnë të krijojnë mjete që njerëzit të mund të ri vlerësojnë potencialin që na jep hapësira publike si dhe të eksplorojnë marrëdhënien mes zërit dhe vendit apo hapësirës.

"The speakers" në Festivalin HAPU në Prishtinë është organizuar në bashkëpunim me Këshillin Britanik
 
Artisti kryesor: Thor McIntyre-Burnie (Aswarm)
Bashkë-Artist: Toby Jarvis (Aswarm)
 
E enjte, 10 shtator prej orës 11:00 - 14:00 dhe prej orës 17:00 - 21:00
E premte, 11 shtator prej orës 10:00 - 13:00 dhe prej orës 17:00 - 21:00
E shtunë, 12 shtator prej orës 10:00 - 13:00 dhe prej orës 17:00 - 21:00

Bulevardi Nënë Tereza - prapa Skenderbeut
 

http://www.aswarm.com/

 

14:00
BISEDË E HAPURThor McIntyre-Burnie nga Aswarm, Britani e MadheVendi: Teatri ODA

BISEDË E HAPUR  është pjesa e programit ku mund të dëgjoni më shumë prej vetë artistëve dhe të bashkëbisedoni me ta për artin në hapësirë publike, për qasjet e tyre, për atë që mungon dhe për atë që na pengon, prezantime e punëtori. 

17:00 - 21:00
THE SPEAKERS ('FOLËSIT'/'ALTOPARLANTËT') Për t'i dhënë zë të pathënave. [BRITANI E MADHE]Artisti kryesor: Thor McIntyre-Burnie (Aswarm)
Bashkë-Artist: Toby Jarvis (Aswarm)
Vendi: Bulevardi Nënë Tereza

Instalacion. 'The Speakers' është proces i angazhimit dhe instalacion fizik në të njëjtën kohë.
Popullon një hapësirë publike dhe përkohësisht e transformon atë në një lloj larve mes njerëzve dhe hapësirës, të vërtetë dhe digjitalë, të kaluarës dhe të tashmes. lokale dhe globale. Inspiruar nga roli i Twitter-it në lëvizjet revolucionare, kjo punë artistike fokusohet rreth fjalëve të njerëzve që mbrojnë të drejtën e tyre të "flasin hapur' si dhe eksploron 'koreografinë e mbledhisë' në epokën digjitale.
 
“The Speakers” ka sjellë një paradoks fascinant që përbëhet prej emocioneve të ngjeshura apo mendimeve komplekse të kondenzuara në 140 shkronja si dhe shpërndarjes të realitetit të vrazhdë përmes mënyrave më jo reale të mundshme. E gjitha ndodh në një ambient të tymosur ku performanca ziet sikur çaji në stufë, të rrethuar me altoparlantë që transmetojnë këto fjali intriguese nga interneti dhe realiteti lokal. Në këtë skenar ky tekst i lirshëm shndërrohet në zë njeriu që zhvendos botën tonë në një tjetër, duke i hequr për një moment barrierat mes botës digjitale dhe realitetit të jetës njerëzore"  

Instalacioni prezanton një tufë zërash, secila duke pluskuar nën ombrellë, duke folur fragmente të shkurtra tekstesh, të realizuara me zë dhe me dritë. Të mbledhur rreth stufës së vërtetë - ibrik që ziejnë çaj mente - ato okupojnë hapësirën publike dhe i japin zë të pathënave. Çdo nyje ofron shprehje brenda të cilave jemi të ftuar të shëtisim. Duke ecur përmes tyre - përderisa krijohet tema - secili shteg i yni përmes tyre, si dhe konteksti që përmbajnë, krijojnë së bashku fije shprehjesh personale e të reja të një meta-narrativi.

‘The Speakers’ ofron një mekanizëm për njerëzit që të eksplorojnë realitetin publik të paprekshëm të mediave sociale në një ambient të prekshëm  e të vërtetë me kontekst lokal. Përmbajta krijohet nga 'makro' perspektiva që na ofron interneti dhe lëvizjet sociale si dhe 'mikro' perspektiva e asaj që është shumë personale dhe shumë lokale.
Duke shkruar mbi materialin arkivor të mbledhur për kohë të gjatë, në Prishtinë, kjo punë artistike do të përmbledh përmbajtje të njerëzve që mbrojnë lirinë e shprehjes dhe lirinë e lëvizjes.

Artisti Thor McIntyre dhe Aswarm synojnë të krijojnë mjete që njerëzit të mund të ri vlerësojnë potencialin që na jep hapësira publike si dhe të eksplorojnë marrëdhënien mes zërit dhe vendit apo hapësirës.

"The speakers" në Festivalin HAPU në Prishtinë është organizuar në bashkëpunim me Këshillin Britanik
 
Artisti kryesor: Thor McIntyre-Burnie (Aswarm)
Bashkë-Artist: Toby Jarvis (Aswarm)
 
E enjte, 10 shtator prej orës 11:00 - 14:00 dhe prej orës 17:00 - 21:00
E premte, 11 shtator prej orës 10:00 - 13:00 dhe prej orës 17:00 - 21:00
E shtunë, 12 shtator prej orës 10:00 - 13:00 dhe prej orës 17:00 - 21:00

Bulevardi Nënë Tereza - prapa Skenderbeut
 

http://www.aswarm.com/

 

SHOEINING [KOSOVË]Performancë nga Haveit Vendi: Sheshi Ibrahim Rugova

Performancë nga Haveit e konceptuar për t'u performuar në hapësira të ndryshme publike. Duke sfiduar çka është private e çka publike, Haveit ju fton për një përjetim, për një shërbim personal me rrëfime e përjetime personale e intime. Zbuloni shërbimin pothuajse të zhdukur në ambientin publik.  Por, a janë zhdukur  edhe nënshtrimi e dhuna?

Ejani dhe zbulojeni vetë:

E martë, 8 shtator prej orës 19:00 - Platoja para PTK - Dardani
E mërkurë, 9 shtator prej orës 18:00 - Sheshi Zahir Pajaziti, apo
E premte, 11 shtator prej orës 17:00 - Sheshi Ibrahim Rugova


HAVEIT (Alketa Sylaj, Hana Qena, Vesa Qena, Arbërore Sylaj) është një grup që synojnë të shkojnë përtej kënaqësisë ditore e kodeve morale dhe refuzojnë të pajtohen me çështjet që ju serviren.
Ato nuk bëjnë gjë tjetër përpos që tregojnë rrëfimet e tyre dhe tuajat! Grupi është formuar më 2011 në Prishtinë.


https://www.facebook.com/haveit

 

21:00
KATEDRALJA E ÇELIKTË [FRANCË, KORE E JUGUT] Shfaqje Dance dokumentareVendi: Sheshi Zahir Pajaziti

Shfaqje Dance dokumentare. Duke përshkuar realitetin e botës industriale, është shkruar një simfoni e trupit makinal / njerëzor përmes një krani dhe litarëve të çeliktë, një pylli me shtylla të çelikta, dy kërcimtarëve, një drejtues makine dhe dy dëshmitarë të gjallë të industrisë së çeliktë. Një ftesë për t'iu kthyer rrëfimeve të gjesteve e materialeve nga kjo botë në botën e çelikut, me një dedikim e përkushtim njerëzve që kanë punuar dhe punojnë punë të rëndë në Kosovë, për heroizmin e tyre në histori dhe në të tashmen! Një kërkim i ndjeshëm i kërcimit brenda bërthamës së realiteti dhe humanizmit në lëvizje dhe në punë!

"... Ne jemi prekur drejtpërdrejt nga ky gjest vëllazëror i artistëve ndaj punëtorëve. "I heqim kapelën"  këtij baleti të punës së rëndë. "
Cathrin Elss-Seringhaus - Pfaelzischer-Merkur in 02/06/2014

"... Në fund, kërcimtarët dhe ndërtuesit e çelikut na prezantojnë një sindikatë të pashpallur, e cila, qysh prej kohërave të shkuara të katedraleve, apo zhdukjes së vonshme të furrave martine të metalit, e bënë të pavdekshme dëshirën për entuziazëm e aktivizëm të përbashkët në punë e në krijim. "
Fabienne Arvers - The InRockuptibles n°924

Autor/Koncepti: Ali SALMI
Kërcimtarë-interpretues: Nathan FREYERMUTH, Ali SALMI / Drejtues makine: Anne Claire JUDE / Dëshmitarë të gjallë të Çelikut: Marcel RAMMLER, Jo CHOONMAN
Dizajni i dritave: Jean MUCKENSTURM, Clément CHEVRIER
Dizajni i zërit: Morgan Di BENEDETTO & GSH
Dizajni i pamjeve: Blanco Lapino
Dizajni / Koreografia: Ali SALMI


E premte, 11 shtator ora 21:00 - dhe
E shtunë, 12 shtator ora 21:00 

Sheshi Zahir Pajaziti


http://www.osmosiscie.com
http://www.corps-documentaire.com

22:00
FOLEJA E HAPURDJ Lekë dhe DJ JehonëVendi: Teatri ODA

E premte, 11 shtator ora 22:00 tinguj të muzikës electro nga DJ Lekë dhe DJ Jehonë.  

FOLEJA E HAPUR është quajtur programi i mbrëmjeve në Teatrin ODA që janë pikëtakimet e natës të publikut me artistët

10:00 - 13:00
THE SPEAKERS ('FOLËSIT'/'ALTOPARLANTËT') Për t'i dhënë zë të pathënave. [BRITANI E MADHE]Artisti kryesor: Thor McIntyre-Burnie (Aswarm)
Bashkë-Artist: Toby Jarvis (Aswarm)
Vendi: Bulevardi Nënë Tereza

Instalacion. 'The Speakers' është proces i angazhimit dhe instalacion fizik në të njëjtën kohë.
Popullon një hapësirë publike dhe përkohësisht e transformon atë në një lloj larve mes njerëzve dhe hapësirës, të vërtetë dhe digjitalë, të kaluarës dhe të tashmes. lokale dhe globale. Inspiruar nga roli i Twitter-it në lëvizjet revolucionare, kjo punë artistike fokusohet rreth fjalëve të njerëzve që mbrojnë të drejtën e tyre të "flasin hapur' si dhe eksploron 'koreografinë e mbledhisë' në epokën digjitale.
 
“The Speakers” ka sjellë një paradoks fascinant që përbëhet prej emocioneve të ngjeshura apo mendimeve komplekse të kondenzuara në 140 shkronja si dhe shpërndarjes të realitetit të vrazhdë përmes mënyrave më jo reale të mundshme. E gjitha ndodh në një ambient të tymosur ku performanca ziet sikur çaji në stufë, të rrethuar me altoparlantë që transmetojnë këto fjali intriguese nga interneti dhe realiteti lokal. Në këtë skenar ky tekst i lirshëm shndërrohet në zë njeriu që zhvendos botën tonë në një tjetër, duke i hequr për një moment barrierat mes botës digjitale dhe realitetit të jetës njerëzore"  

Instalacioni prezanton një tufë zërash, secila duke pluskuar nën ombrellë, duke folur fragmente të shkurtra tekstesh, të realizuara me zë dhe me dritë. Të mbledhur rreth stufës së vërtetë - ibrik që ziejnë çaj mente - ato okupojnë hapësirën publike dhe i japin zë të pathënave. Çdo nyje ofron shprehje brenda të cilave jemi të ftuar të shëtisim. Duke ecur përmes tyre - përderisa krijohet tema - secili shteg i yni përmes tyre, si dhe konteksti që përmbajnë, krijojnë së bashku fije shprehjesh personale e të reja të një meta-narrativi.

‘The Speakers’ ofron një mekanizëm për njerëzit që të eksplorojnë realitetin publik të paprekshëm të mediave sociale në një ambient të prekshëm  e të vërtetë me kontekst lokal. Përmbajta krijohet nga 'makro' perspektiva që na ofron interneti dhe lëvizjet sociale si dhe 'mikro' perspektiva e asaj që është shumë personale dhe shumë lokale.
Duke shkruar mbi materialin arkivor të mbledhur për kohë të gjatë, në Prishtinë, kjo punë artistike do të përmbledh përmbajtje të njerëzve që mbrojnë lirinë e shprehjes dhe lirinë e lëvizjes.

Artisti Thor McIntyre dhe Aswarm synojnë të krijojnë mjete që njerëzit të mund të ri vlerësojnë potencialin që na jep hapësira publike si dhe të eksplorojnë marrëdhënien mes zërit dhe vendit apo hapësirës.

"The speakers" në Festivalin HAPU në Prishtinë është organizuar në bashkëpunim me Këshillin Britanik
 
Artisti kryesor: Thor McIntyre-Burnie (Aswarm)
Bashkë-Artist: Toby Jarvis (Aswarm)
 
E enjte, 10 shtator prej orës 11:00 - 14:00 dhe prej orës 17:00 - 21:00
E premte, 11 shtator prej orës 10:00 - 13:00 dhe prej orës 17:00 - 21:00
E shtunë, 12 shtator prej orës 10:00 - 13:00 dhe prej orës 17:00 - 21:00

Bulevardi Nënë Tereza - prapa Skenderbeut
 

http://www.aswarm.com/

 

14:00
BISEDË E HAPURAli Salmi - Osmosie cieVendi: Teatri ODA
"Elektriçisti i nëntokës"Dokumentar për minatorët e TrepçësVendi: Teatri ODA

12 shtator ora 14:00 në Teatrin ODA do të shfaqim një dokumentar për minatorët e Trepçës \"Elektriçisti i nëntokës\" (profil Ajet Ferizi) i regjisorit Valmir Tertini për të vazhduar me bisedë edhe me koreografin Ali Salmi nga Franca dhe shfaqjen e tij \"Katedralja e çeliktë\" që trajton temën e punëtorëve të industrisë së çelikut. 

17:00 - 21:00
THE SPEAKERS ('FOLËSIT'/'ALTOPARLANTËT') Për t'i dhënë zë të pathënave. [BRITANI E MADHE]Artisti kryesor: Thor McIntyre-Burnie (Aswarm)
Bashkë-Artist: Toby Jarvis (Aswarm)
Vendi: Bulevardi Nënë Tereza

Instalacion. 'The Speakers' është proces i angazhimit dhe instalacion fizik në të njëjtën kohë.
Popullon një hapësirë publike dhe përkohësisht e transformon atë në një lloj larve mes njerëzve dhe hapësirës, të vërtetë dhe digjitalë, të kaluarës dhe të tashmes. lokale dhe globale. Inspiruar nga roli i Twitter-it në lëvizjet revolucionare, kjo punë artistike fokusohet rreth fjalëve të njerëzve që mbrojnë të drejtën e tyre të "flasin hapur' si dhe eksploron 'koreografinë e mbledhisë' në epokën digjitale.
 
“The Speakers” ka sjellë një paradoks fascinant që përbëhet prej emocioneve të ngjeshura apo mendimeve komplekse të kondenzuara në 140 shkronja si dhe shpërndarjes të realitetit të vrazhdë përmes mënyrave më jo reale të mundshme. E gjitha ndodh në një ambient të tymosur ku performanca ziet sikur çaji në stufë, të rrethuar me altoparlantë që transmetojnë këto fjali intriguese nga interneti dhe realiteti lokal. Në këtë skenar ky tekst i lirshëm shndërrohet në zë njeriu që zhvendos botën tonë në një tjetër, duke i hequr për një moment barrierat mes botës digjitale dhe realitetit të jetës njerëzore"  

Instalacioni prezanton një tufë zërash, secila duke pluskuar nën ombrellë, duke folur fragmente të shkurtra tekstesh, të realizuara me zë dhe me dritë. Të mbledhur rreth stufës së vërtetë - ibrik që ziejnë çaj mente - ato okupojnë hapësirën publike dhe i japin zë të pathënave. Çdo nyje ofron shprehje brenda të cilave jemi të ftuar të shëtisim. Duke ecur përmes tyre - përderisa krijohet tema - secili shteg i yni përmes tyre, si dhe konteksti që përmbajnë, krijojnë së bashku fije shprehjesh personale e të reja të një meta-narrativi.

‘The Speakers’ ofron një mekanizëm për njerëzit që të eksplorojnë realitetin publik të paprekshëm të mediave sociale në një ambient të prekshëm  e të vërtetë me kontekst lokal. Përmbajta krijohet nga 'makro' perspektiva që na ofron interneti dhe lëvizjet sociale si dhe 'mikro' perspektiva e asaj që është shumë personale dhe shumë lokale.
Duke shkruar mbi materialin arkivor të mbledhur për kohë të gjatë, në Prishtinë, kjo punë artistike do të përmbledh përmbajtje të njerëzve që mbrojnë lirinë e shprehjes dhe lirinë e lëvizjes.

Artisti Thor McIntyre dhe Aswarm synojnë të krijojnë mjete që njerëzit të mund të ri vlerësojnë potencialin që na jep hapësira publike si dhe të eksplorojnë marrëdhënien mes zërit dhe vendit apo hapësirës.

"The speakers" në Festivalin HAPU në Prishtinë është organizuar në bashkëpunim me Këshillin Britanik
 
Artisti kryesor: Thor McIntyre-Burnie (Aswarm)
Bashkë-Artist: Toby Jarvis (Aswarm)
 
E enjte, 10 shtator prej orës 11:00 - 14:00 dhe prej orës 17:00 - 21:00
E premte, 11 shtator prej orës 10:00 - 13:00 dhe prej orës 17:00 - 21:00
E shtunë, 12 shtator prej orës 10:00 - 13:00 dhe prej orës 17:00 - 21:00

Bulevardi Nënë Tereza - prapa Skenderbeut
 

http://www.aswarm.com/

 

18:00
'Parkour' dhe 'freerunning' Punëtori me parkuristët nga Kosova: Vigan Osmani, Ardit Hasangjekaj, Arbër Bajrami, Leonor Pacolli, Rrezart SertolliVendi: Ulpiana, te Fontana

12 shtator ora 18:00 në lagjen Ulpiana, tek Fontana do të organizohet punëtori në \'Parkour\' dhe \'freerunning\' me parkuristët nga Kosova: Vigan Osmani, Ardit Hasangjekaj, Arbër Bajrami, Leonor Pacolli,  Rrezart Sertolli. Të interesuarit mund të mësojnë më shumë rreth këtyre disiplinave. \'Parkour\' dhe \'free running\' janë disiplina që kërkojnë aftësi të shfrytëzimit të lëvizjeve për te tejkaluar pengesa në mënyrën sa më të shpejtë dhe efikase. Përdoren aftësitë e vrapimit, kërcimit prej lartësive, luhatjeve, ngjitjeve, zbritjeve, kapërcimeve, akrobacioneve e shumë aftësi tjera që zakonisht praktikohen në ambiente urbane. 

21:00
AEROPOLIS [GJERMANI] PLASTIQUE FANTASTIQUE
Platformë për arkitekturë të përkohshme
Vendi: Ulpiana (Fontana)

Instalacion. Arkitektura e një strukture njështresore të pneumatikut (balonit) prej rreth 100 m2 është dizajnuar në atë mënyrë që të mundësojë mobilitet dhe fleksibilitet maksimal përgjatë tri ndaljeve të tij në tri lokacione të ndryshme të Prishtinës  - Sheshi te Komuna e Prishtinës - Përmendorja , Sheshi Ibrahim Rugova Dhe Ulpiana - Fontana. Për më shumë ky instalacion ndërron formën e tij duke u futur dhe duke u adaptuar në ambientin ekzistues urban e natyral – duke i spikatur këto ambiente të caktuara publike përmes fokusimit në to. AEROPOLIS ofron një platformë komunikuese për të përjetuar një numër të larmishëm aktivitetesh duke ndërruar pamje dhe përmbajtje, të sajuar në bashkëpunim me Festivalin HAPU: dance performancë dhe instalacion brenda e jashtë; performanca; video projeksione, biseda, prezantime e punëtori. Komuniteti i AEROPOLISIT frymon një jetë të re në qytet dhe e bënë të padukshmen të dukshme.

AEROPOLIS është projekt i Plastique Fantastique dhe është sjellë në Festivalin HAPU në bashkëpunim me Ambasadën e Republikës Gjermane në Prishtinë  


Koncepti: Marco Canevacci
Dizajni: Yena Young
Dizajni i zërit: Marco Barotti
Video projeksionet: Simone Serlenga


VIDEO PROJEKSIONE:
E enjte, 10 shtator ora 22:00 - Sheshi Ibrahim Rugova
E premte, 12 shtator ora 21:00 - Ulpiana (Fontana)

Prezantim i punës së Plastique fantastique dhe bisedë me artistët:
E mërkurë, 9 shtator ora 21:00 brenda në "Aeropolis" në Sheshin te Komuna e Prishtinës - Përmendorja.

PLASTIQUE FANTASTIQUE
Platformë për arkitekturë të përkohshme

http://www.plastique-fantastique.de/
 

KATEDRALJA E ÇELIKTË [FRANCË, KORE E JUGUT] Shfaqje Dance dokumentareVendi: Sheshi Zahir Pajaziti

Shfaqje Dance dokumentare. Duke përshkuar realitetin e botës industriale, është shkruar një simfoni e trupit makinal / njerëzor përmes një krani dhe litarëve të çeliktë, një pylli me shtylla të çelikta, dy kërcimtarëve, një drejtues makine dhe dy dëshmitarë të gjallë të industrisë së çeliktë. Një ftesë për t'iu kthyer rrëfimeve të gjesteve e materialeve nga kjo botë në botën e çelikut, me një dedikim e përkushtim njerëzve që kanë punuar dhe punojnë punë të rëndë në Kosovë, për heroizmin e tyre në histori dhe në të tashmen! Një kërkim i ndjeshëm i kërcimit brenda bërthamës së realiteti dhe humanizmit në lëvizje dhe në punë!

"... Ne jemi prekur drejtpërdrejt nga ky gjest vëllazëror i artistëve ndaj punëtorëve. "I heqim kapelën"  këtij baleti të punës së rëndë. "
Cathrin Elss-Seringhaus - Pfaelzischer-Merkur in 02/06/2014

"... Në fund, kërcimtarët dhe ndërtuesit e çelikut na prezantojnë një sindikatë të pashpallur, e cila, qysh prej kohërave të shkuara të katedraleve, apo zhdukjes së vonshme të furrave martine të metalit, e bënë të pavdekshme dëshirën për entuziazëm e aktivizëm të përbashkët në punë e në krijim. "
Fabienne Arvers - The InRockuptibles n°924

Autor/Koncepti: Ali SALMI
Kërcimtarë-interpretues: Nathan FREYERMUTH, Ali SALMI / Drejtues makine: Anne Claire JUDE / Dëshmitarë të gjallë të Çelikut: Marcel RAMMLER, Jo CHOONMAN
Dizajni i dritave: Jean MUCKENSTURM, Clément CHEVRIER
Dizajni i zërit: Morgan Di BENEDETTO & GSH
Dizajni i pamjeve: Blanco Lapino
Dizajni / Koreografia: Ali SALMI


E premte, 11 shtator ora 21:00 - dhe
E shtunë, 12 shtator ora 21:00 

Sheshi Zahir Pajaziti


http://www.osmosiscie.com
http://www.corps-documentaire.com

22:00
FOLEJA E HAPURZanzi Band
DJ Leg Off
Uran B
Vendi: Teatri ODA

Ndërsa natën e fundit, të shtunën, 12 shtator ora 22:00 vjen në Teatrin ODA Zanzi Band, pasuar me DJ Leg Off dhe Uran B. 

FOLEJA E HAPUR është quajtur programi i mbrëmjeve në Teatrin ODA që janë pikëtakimet e natës të publikut me artistët

HAPU si Festival po hapet këtë vit. Si iniciativë dhe ide është tashmë 6 vjet e vjetër, atëherë kur Teatri ODA hyri në partneritet me 17 organizata tjera të shteteve anëtare të Bashkimit Evropian në kuadër të rrjetit IN SITU. Tash e 6 vite janë ndërmarrë projekte artistike të dedikuara për hapësirë publike që janë zhvilluar në partneritet brenda rrjetit, duke pasur artistë evropianë në rezidencë në Teatrin ODA në Prishtinë si dhe duke prezantuar e promovuar artistët e Kosovës në rrjetin IN SITU dhe festivalet, anëtare të rrjetit. Në IN SITU kemi arritur që vitin e kaluar të përzgjidhemi nga "Creative Europe", programi kulturor i BE-së, si platformë përfaqësuese e Artit në Hapësirë Publike në nivelin evropian.

Me HAPU që si emër që konsiston prej dy shkronjave të para të HApësirë dhe PUblike po synojmë që të hapim një dimension tjetër të Hapësirës Publike duke prezantuar punë artistike kualitative për publikun. Arti në hapësirë publike nuk është i zhvilluar në Kosovë por as në rajonin e Ballkanit dhe në nivelin e punës kualitative dhe të shumëllojshme në qasje është pothuajse jo ekzistent.

Ne po prezantojmë punë artistike që stimulojnë në masë të madhe mënyrat dhe qasjet e reja në hapësirë publike duke demonstruar mënyrat e mundshme kreative të ndërveprimit të artit me hapësirën publike, gjegjësisht hapësirën e përbashkët shoqërore të qytetarëve.

Duke ofruar punë artistike ndërkombëtare dhe punë artistike inovative nga artistët vendorë, të njëjtën kohë HAPU është edhe thirrje për një hapje në kuptimin e zgjerimit të mundësive për të trajtuar hapësirën e përbashkët shoqërore përmes punës artistike.

Shpresoj të shijoni bashkë me ne këto ditë inspirative e kreative prej 6 deri 12 shtator, përderisa ne mbesim të përkushtuar për të krijuar e prezantuar punë artistike kualitative edhe në vitet ne vazhdim.

Florent Mehmeti, Drejtor Artistik, HAPU - Festivali i Artit në Hapësirë Publike.
 

Mbështetur nga